Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
20.4.2018 / Landsbygdens Folk
Åland redo stoppa vargen
- men inte redan nu i vår

Enligt beslut av miljö- och näringsministern Camilla Gunell i tisdags anser landskapsregeringen att "de största rovdjuren (björn och varg) inte kan ha bestående stammar i landskapet".
- Vandrande rovdjur som observeras på Åland vintertid kommer att följas noggrant. Om de orsakar problem eller om det ser ut som att de stannar på Åland kommer lämpliga åtgärder att vidtas för att avlägsna dem, sägs det i beslutet.
Landskapsregeringen förbereder nu en ändring av jaktlagen som ger djurägare möjlighet till skyddsjakt under en pågående attack av varg mot exempelvis får eller en jakthund.
- En sista utväg om inte attacken kan avbrytas på annat sätt är att döda rovdjuret.
För detta krävs dock skytten har ett giltigt jaktkort. Men en djurägare kan också överlåta rätten att döda rovdjuret åt en annan person vid "ett pågående eller omedelbart förestående angrepp" mot tamdjur.
En sådan händelse måste "omedelbart" anmälas till polisen och det dödade djuret får inte flyttas utan tillstånd av myndigheter.

Inget klart svar om jakt vid vargangrepp
Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström, som själv är lammuppfödare, tycker att det är bra att landskapsregeringen är beredd att låta producenter "skydda sina djurbesättningar".
- Men det är en lång process innan lagen har ändrats. Så vad ska jag göra om jag släpper ut mina lamm på bete nu i maj och de blir angripna av varg? undrar Lindström efter den senaste vargobservationen förra veckan i Hammarland.
Lindström ställde frågan till ministern vid onsdagens Landsbygdsforum, där ÅPF:s ledning och företrädare för de åländska livsmedelsföretagen träffade Camilla Gunell, landskapsagronom Sölve Högman och miljöbyråns chef Helena Blomqvist.
- Men jag fick inget klart svar. Från landskapets sida är man glad att ha en lösning genom att ändra jaktlagen, säger Lindström.
Men minister Gunell slår entydigt fast att en djurägare inte får skjuta en angripande varg innan ändringen av jaktlagen har trätt i kraft. Och detta kan se tidigast i höst eller från början av nästa år.

Gröna veckan i Berlin tema på ÅPF-möte?
Under Landsbygdsforumet diskuterades också Mat-Åland och den hållbara livsmedelsstrategi som ÅPF tagit fram.
En annan diskussion handlade om Ålands eventuella medverkan i den stora matmässan Grüne Woche i Berlin, där Finland nästa år är partnerland.
- Det är en bra möjlighet för Åland att vara med, men då måste någon hålla i det, påpekar Henry Lindström.
Han berättar att ÅPF funderar på att bjuda in SLC:s informatör Mia Wikström till Åland för att vid förbundets ajournerade vårmöte i slutet av april närmare presentera den "gröna veckan" i Berlin.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab