Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
6.4.2018 / Landsbygdens Folk
Frankrike och Finland delar
syn på förnyelsen av CAP


Under den officiella delen av mötet diskuterade Travert och Leppä bland annat CAP-reformen, skogsfrågor, bioekonomi och stora rovdjur.
- Vi hade uppbyggande och bra diskussioner och är ense i väldigt många frågor, sade Travert då ministrarna mötte pressen.
Han konstaterade bland annat att odling på mindre gynnade områden är ett centralt tema för både Frankrike och Finland.
- Vi är helt eniga om att lantbruk måste gå att bedriva även på dessa områden i framtiden.

Fokus på unga bönder
Då det gäller CAP-förnyelsen var ministrarna eniga om att lönsamhetsfrågan är A och O och att fokus måste ligga på bönderna.
- Vi behöver få med nya, unga bönder och vi ska stöda innovationer, sade Travers.
Leppä tackade minister Travers för att Frankrike lyft upp frågan eftersom den är central för båda länderna. Målet är en rättvis marknad där odlarna ska få sin andel.
Vidare betonade båda ministrarna att en förenkling av regelverket är ett centralt mål i förnyelsen av CAP och att sanktionerna måste ses över.
- Vi måste kunna acceptera att bönderna gör misstag och sanktionerna måste stå i rätt proportion till hurdana misstag det är frågan om, sade Leppä.

Från skogsfrågor till vargproblematik
- Bioekonomi och cirkulär ekonomi kommer båda att spela en avgörande roll i framtiden och våra länder har väldigt liknande lösningar inom dessa områden. Vi har samma syn på hållbar utveckling, konstaterade Travert.
Både Finland och Frankrike är skogsländer, men på olika sätt.
- Våra målsättningar är desamma och hållbar utveckling är i fokus. Finland är på vissa områden ett modelland för oss då det gäller att förverkliga framtidens skogsvård, sade Travert.
Han konstaterade också att klimatförändringen är ett gemensamt problem för båda länderna.
- Vi måste se till att industrin får råvara från skogarna också i framtiden.
Under sitt möte tangerade ministrarna också vargproblematiken.
- Vargarna orsakar problem i bägge länderna. Vi anser båda att det behövs mer nationell rörelsefrihet då det gäller stora rovdjur. Naturligtvis ska den biologiska mångfalden bevaras, men systemet behöver bli mer flexibelt när det gäller jakt. I sådana situationer där vargarna börjar upplevas som ett problem och utgör en fara för produktionsdjuren, så måste man kunna agera. Vi kan inte stå handfallna och låta bönderna klara sig bäst de kan. Därför ser vi även det här som ett område där våra länder kan samarbeta och hjälpa varandra, konstaterade Leppä.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab