Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.3.2018 / Landsbygdens Folk
Finländskt smör håller världsklass
Det tre dagar långa evenemanget The World Champion Cheese Contest arrangeras vartannat år ända sedan 1957 och är världens största tävling på området för ostar, smör och yoghurt. Domarteamet består av 56 internationellt erkända experter.
I klassen för osaltat smör tog Valio segern med hela 99,70 poäng av 100 möjliga, före nyazeeländska Fonterra och franska Isigny Sainte Mere.
Fjärdeplatsen gick till danska Arla Foods, knappt före California Dairies från USA.
Noteras kan att Valio därtill nådde en niondeplacering i klassen för saltat smör, medan förstaplatsen gick till Arla. Det nordiska inslaget var starkt, eftersom danska Bornholms Andelsmejeri nappade andraplaceringen.

God åtgång ute i världen

Hos Valio gläder man sig givetvis över framgångarna. Enligt kategorichef Annamari Lammi uppskattar kunderna den goda smaken, men också smörets ursprung är viktigt. Produkterna tillverkas av finländsk mjölk som håller en mycket hög kvalitet.
Valio grundades 1905 och smöret var den första produkten som började exporteras ut i världen. Numera exporteras Valios smör till ett trettiotal länder. En stor del av smöret går till industrikunder i Europa, Asien och USA. Det finländska smöret levereras till bagerier, tillverkare av färdigmat, glasstillverkare och mejerier. De franska bagerierna uppskattar smöret och betecknar det ofta som ”smörets Rolls Royce”, framhåller Lammi.
Det är en god komplimang, eftersom det franska smöret har ett mycket gott rykte i Europa. Valio fortsätter att söka nya internationella marknader för sitt smör. Ända borta i Kaukasus är Valios smör en efterfrågad produkt. Smör exporteras också till Sverige.
I fjol satsade Valio hårt på den polska marknaden. Valios smör är redan tillgängligt hos de flesta internationella handelskedjorna. I USA saluförs Valios smör av dotterbolaget Finlandia Cheese under varumärket Finlandia.
Annamari Lammi konstaterar att finländarna har vant sig vid att använda saltat smör medan det är omvänt på de internationella marknaderna. Nästan överallt i världen är osaltat smör den populäraste produkten, både i privata kök och inom industrin.

Fransk fårost toppade tävlingen

Bland ostarna utkorades den franska fårosten Esquirrou till utställningens bästa ost. Osten tillverkas i de franska Pyrenéerna av ysteriet Mauleon. Osten lagras under minst 90 dagar och har tidigare premierats med det franska jordbruksministeriets guldmedalj.
Andraplatsen gick till Österrike för hårdosten Arzberger Ursteirer, en ost som lagras i en silvergruva och framställs av ekologisk hömjölk. Bronset gick till Schweiz för osten Mont Vully Bio från ysteriet Ewald Schafer.
De många tävlingsklasserna för yoghurt behärskades praktiskt taget helt av USA-företag. Totalt deltog 26 länder i årets World Champion Cheese Contest. Tävlingen dominerades av USA, som tog hem guldmedaljer i 87 av sammanlagt 121 tävlingsklasser. På andra plats kom Schweiz med nio guldmedaljer medan Nederländerna vann sju guldmedaljer.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab