Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.3.2018 / Landsbygdens Folk
SLC har nu anslutit sig till
Potatisbranschens samarbetsgrupp

- Jag ser det som en fin sak att producentorganisationerna är med och stöder verksamheten, säger Hemberg. PAYR gör ett viktigt arbete för hela potatisnäringen, vilket kan jämföras med vad Spannmålsbranschens samarbetsgrupp VYR gör för spannmål.
Också PAYRS:s ombudsman Jussi Tuomisto är nöjd över samarbetet med SLC.
- Jag deltog i SLC:s potatisutskotts möte för ett år sedan där frågan om medlemskapet diskuterades. Vi är förstås mycket glada över att samarbetet blev till och att vi nu har både SLC och MTK som medlemmar.
I och med att MTK:s potatisutskott i år är mindre än i fjol behövs PAYR:s insats för potatisbranschen ännu starkare, säger Tuomisto.
- Producentorganisationerna har bland annat gjort ett fint arbete bland konsumenterna, och det kommer vi att fortsätta satsa på. Bland annat har vi kampanjer som riktar sig till unga konsumenter.
En annan stor satsning är exportfrämjande åtgärder.
- PAYR sysslar inte i sig med försäljning eller export, men vi arbetar med att hitta försäljningskanaler som möjliggör export för potatisföretag och packerier. PAYR arbetar också aktivt med certifieringsfrågor för att potatisexporten ska vara möjligt till länder där certifiering krävs.
- För tillfället är ett stort projekt på gång med odlarna i Kristinestad, där man även söker namnskydd för den produkt som ska exporteras.
Också på den inhemska marknaden har PAYR många järn i elden.
- Bland annat är vi aktiva inom politiskt beslutsfattande, och vi har redan lämnat in initiativ angående växtskyddsmedel för potatisodling, säger Tuomisto. Det finns väldigt få tillgängliga medel i synnerhet för ogräsbekämpning, och där tar vi ställning till exempel ifall ett ämne förbjuds på omotiverade grunder.
PAYR inledde verksamheten i december 2015 som ett projekt finansierat av jord- och skogsbruksministeriet. Under åren har samarbetsgruppen främjat potatisnäringen bland annat genom deltagande i mässor, genom samarbete med föreningar som Marthorna och Maa- ja kotitalousnaiset, samt genom olika kampanjer för att främja åtgången av potatis.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab