Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.3.2018 / Landsbygdens Folk
Finland i huvudrollen på Grüne Woche nästa år

Varje år fungerar ett land som partner för mässan, och nästa år är det Finlands tur, berättar SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback. Producentorganisationerna kommer att samarbeta med Grüne Woche för att presentera finsk mat för de 400.000 besökare och 4.000 journalister som förväntas komma till mässan.
- Det är ett ypperligt tillfälle att för en global publik visa upp ren finländsk mat, hållbart skogsbruk och grön ekonomi, säger Laxåback. Nu kommer vi att söka efter intresserade företagare att delta i mässan, främst sådana som har exportintresse.
Laxåback understryker att Finland har mycket som är unikt i världen.
- Vi har till exempel en låg användning av antibiotika och bekämpningsmedel i jordbruket. Största delen av husdjuren föds upp på hemmaproducerat foder, och vår skolmat är av världsklass.
Även finska bär är en resurs som ses som exotisk i många länder.
- Finland kan erbjuda många intressanta matupplevelser för turister. Därför vill vi också lyfta upp matturismen på mässan.
Ännu är finansieringen delvis öppen, men producentorganisationerna står för en del. Medel reserveras också från krisanslaget.
- En viss andel av krisstödet är öronmärkt för exportfrämjande, och Grüne Woche är ett sätt att öka takten för export, säger Laxåback. Mässan fungerar också som en inkörsport för Finlands uppgift som EU:s ordförandeland under senare delen av 2019.

Det bästa Finland har att erbjuda
Till Finlands kommande avdelning bjuder producentorganisationerna in företag inom livsmedels- och skogsbranschen samt inom turism. Henrik Creutz från Malmgård som deltagit två gånger som utställare under Grüne Woche ser mycket positivt på den chans partnerskapet erbjuder för finska företag.
- Den som erbjuds en möjlighet att delta tycker jag definitivt ska ta den, säger Creutz. De två gånger vi varit med på Grüne Woche har gett oss mycket, både gällande benchmarking och nya idéer. Dessutom är det alltid bra att träffa folk och tala med konsumenter.
Creutz ser det som en chans att tänka i nya banor.
- Ofta märker man senare vilka idéer eller produkter som fötts ur deltagandet i mässorna. Ett nytt perspektiv betyder också en helt ny möjlighet att utvecklas, vare sig det gäller företaget eller till exempel vidareförädling av produkter.
Publiken på Grüne Woche är mycket internationell.
- Det är inte bara tyskar man träffar, utan folk från hela världen. Som utställare är man mitt bland konsumenterna, och samtidigt märker man att man inte är ensam i det man sysslar med.
Att få representera Finland har också sin egen charm.
- I största allmänhet är vi väldigt stolta över våra råvaror här i Finland, vilket vi har all orsak att vara. Och som partnerland får Finland en otroligt stor synlighet vilket jag tycker är väldigt fint. Det är en upplevelse jag definitivt skulle rekommendera, och jag hoppas att så många som möjligt kommer med.
De största företagen och sponsorerna som deltar från Finland klargörs under de närmaste veckorna. SLC kommer också att förhandla med lokalavdelningarna för att en så stor del av landet som möjligt ska vara representerat i Berlin i januari 2019.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab