Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
16.3.2018 / Landsbygdens Folk
Fonterra tvärvänder om
framgångsrik "urmjölk"

Fonterra och A2MC har tidigare legat ordentligt i luven på varandra. A2MC bygger sin produktfilosofi på teorin att mjölk från konventionella mejerier, inte minst den stora konkurrenten Fonterra, innehåller kasein av en typ som kan vara skadlig.
A2MC-mjölken uppges sakna denna egenskap. Uppdelningen bygger på teorin att korna bär på två olika typer av betakasein. Mjölkkor som i dag dominerar produktionen i Europa, USA, Australien och Nya Zeeland klassificeras som A1-kor.
De gamla, ursprungliga raserna klassas som A2-kor. Skillnaden uppges ligga i kornas gener. I varje fall hävdar A2MC att deras mjölk är en naturprodukt som utan problem kan drickas av konsumenter som är överkänsliga mot mjölk.

Konsumentintresset övertygade Fonterra
Ännu för två år sedan avfärdade Fonterra-chefen Theo Spierings den alternativa A2-mjölken som ett billigt marknadstrick. Sedan dess har Fonterra fått ompröva sin strategi. A2MC-aktierna har lyft som en raket efter rapporter om rekordvinster.
Börsen förefaller att ha ett enormt förtroende för A2MC:s framtid och A2-mjölkens förmåga att revolutionera mjölkmarknaderna. Under det senaste året har företagets aktier stigit med mer än 400 procent.
Det unga uppstartföretaget har på en kort tid avancerat till Nyazeelands mest värdefulla börsbolag med ett börsvärde av 5,7 miljarder euro. Det är sjutton gånger mer än A2MC:s faktiska omsättning under fjolåret.
Den amerikanska affärstidningen Fast Company räknar in det framgångsrika mejeriet i sin förteckning över de tio mest innovativa företagen för 2018. A2-mjölken är en innovation som friskar upp konsumenternas intresse för mejeriprodukter, heter det i motiveringarna.
Till slut måste Fonterra krypa till korset. Koncernen informerade nyligen om planerna på ett omfattande strategiskt samarbete med A2MC. Företagen ska gemensamt bygga upp en plan för försäljning och marknadsorganisation för A2-mjölk.
A2MC får tillgång till Fonterras globala nätverk och leveranskedja, mejerikapacitet och distribution. I gengäld bidrar A2MC med sitt starka varumärke och den samlade kunskapen om produkt och framställning.
Fonterra får ett exklusivt licensavtal för produktion, distribution, försäljning och marknadsföring av A2-mjölk i Nya Zeeland. Koncernen ska grunda en mjölkpool för sina producenter i Nya Zeeland för att möta den växande efterfrågan.

Siktar på Kina
En liknande mjölkpool ska också grundas i Australien. Dessutom får Fonterra exklusiva rättigheter att sälja mjölkpulver på A2MC:s prioriterade marknader i Sydostasien jämte Kina och Mellanöstern. Den nyaste destinationen är Singapore.
Den sydostasiatiska marknaden anses vara mycket lovande för A2-mjölk. Konceptet intresserar regionens konsumenter, av vilka en stor del är överkänsliga för vanlig mjölk. Produkten ska marknadsföras som särskilt hälsosam "urmjölk".
Utanför Nya Zeeland och Australien finns A2-mjölk redan i handeln i Storbritannien och USA. Dessutom har enskilda mjölkproducenter i Nederländerna, Tyskland och Österrike börjat saluföra urmjölk i liten skala från sina gårdar.
Hittills har kunderna visat ett stort intresse för den lokala A2-mjölken. Någon större skillnad i smak eller konsistens har inte gått att fastställa. De medicinska argumenten från Nya Zeeland om A2-mjölkens extrema nytta för hälsan har inte heller kunnat påvisas.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab