Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.3.2018 / Landsbygdens Folk
Åtta EU-organisationer vill stoppa ojust handel
Bakom aktionen står Copa-Cogeca, CEJA (unga bönder), FoodDrinkEurope (dryckesindustrin), CLITRAVI (köttindustrin), FTAO (rättvis handel), EBA (varumärken), EFFAT (facket inom bland annat livsmedel) och biståndsorganisationen Oxfam.
I en gemensam skrivelse uppmanar de åtta organisationerna EU-kommissionen att skynda på planerna att skapa en rättvis, transparent och uthållig livsmedelskedja som alla aktörer kan dra nytta av.
Det är hög tid att kommissionen inför effektiva rättsmedel som tacklar problemet. Organisationerna hänvisar till att parlamentet, den specialtillsatta arbetsgruppen mot orättvis handel och rådet sedan länge efterlyser en lagstiftning på EU-planet.
Enligt skrivelsen har alla parter redan förlorat tillräckligt mycket tid och arbete på utredningar, dokument, konsultationer, rapporter och diskussioner kring temat. Nu är det på tiden att kommissionen axlar sitt ansvar genom att presentera ett lagförslag.
Organisationerna vädjar också till ministerrådet och EU-parlamentet att gemensamt se till att kommissionens lagförslag löper smidigt genom instanserna. En rättvis handelskedja bidrar till att förbättra Europas konkurrenskraft, heter det i skrivelsen.
I ett separat brev till kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker formulerar FTAO, EFFAT och Oxfam sina förväntningar på innehållet i den kommande lagstiftningen. Det hotfulla klimatet mellan parterna måste bekämpas.
Den ansvariga institutionen borde ha rätt att agera på tjänstens vägnar. Anonyma förfaranden i förtroende ska vara möjliga. Verksamheten och lagstiftningen måste samordnas inom EU för att förhindra att inköp förläggs till länder där lagen kan kringgås.
Åtgärderna ska gälla längs hela leveranskedjan. Företag från länder utanför EU ska ha samma rättigheter som EU-leveratörer. Detta garanterar likvärdiga rättigheter i leveranskedjan både inom och utanför EU.
Slutligen efterlyser organisationerna ett system med avskräckande sanktioner, som är det bästa medlet för att förebygga orättvisa affärsmetoder.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab