Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
2.3.2018 / Landsbygdens Folk
SLC vill att övervakningen
av djurskyddet ses över

- Både enskilda medlemmar och våra landskapsförbund har under de senaste åren kontaktat SLC och framfört missnöje med hur djurskyddsövervakningarna genomförs på gårdarna. Vi har vid flera tillfällen diskuterat övervakningarna med Evira, med varierande framgång. Under mötet i onsdags förde vi fram att vi nu förutsätter att kvalitetskontrollen och -uppföljningen av granskningarna skärps och att Evira ska ge tydliga anvisningar och rekommendationer gällande utförandet av övervakningarna. Förvaltningskulturen borde bättre beakta jordbrukarnas rättsskydd, säger Laxåback.
För närvarande förekommer det stora brister i granskningsveterinärernas kunnande om det som skall övervakas.
- För att trygga husdjursproducenternas rättsskydd måste övervakningen slutföras på gården och inte i efterhand som kansliarbete. Nu förekommer det fall där husdjursproducenten uppfattar att allt är sin ordning när granskningsveterinärerna lämnar gården, men när granskningsprotokollet senare anländer finns där anmärkningar om brister och hot om sanktion.
Laxåback förtydligar att granskningsveterinärerna mera borde fungera som handledare än som övervakare.
- Det här är också Eviras offentliga strategi, men den verkställs för närvarande inte på det regionala planet. Det vi bland annat efterlyser är bättre möjligheter för producenterna att ge feedback på granskningsveterinärernas agerande. Det handlar om att förbättra förvaltningsstrukturen.
SLC föreslår därför att ett samrådsorgan omedelbart bör tillsättas för att förbättra kvaliteten och dialogen mellan berörda parter. I samrådsorganen ska finnas representanter för både producentorganisationer, rådgivningen och NTM-centralen - alla som på sätt eller annat är involverade i djurskyddsövervakningen.
- Vi är från vår sida absolut medvetna om att en viss kontroll behövs, men den behöver utföras på ett hedervärdigt sätt, summerar Laxåback.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab