Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
19.1.2018 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet gav grönt för stubbar och hyggesrester
Omröstningen i plenum gällde det så kallade Red II-direktivet, som är en uppdatering av det nuvarande förnybarhetsdirektivet. Den finländska skogsbranschen har med spänning väntat på resultatet. Frågan är viktig för utvecklingen av skogsnäringarna.
Ett förbud mot användningen av stubbar och hyggesrester som råvara har hängt i luften sedan omröstningen i parlamentets miljöutskott senaste höst. En majoritet i utskottet ville också förbjuda tallolja som biobränsle.

Lobbyarbetet bar frukt
Nu förefaller det som om lobbyarbetet skulle ha burit frukt. EU-parlamentarikern Nils Torvalds (ALDE) uppger att han och hans nordiska kolleger har jobbat hårt för att de rikt beskogade ländernas särskilda krav ska beaktas.
Till min glädje har arbetet vunnit gehör, kommenterade Torvalds efter omröstningen. Goda hållbarhetskriterier är viktiga men vi måste se till att man i Norden får fortsätta med ett hållbart skogsbruk för att nå klimatmålen, tillägger han.
Finlands energiminster Kimmo Tiilikainen och hans svenska kollega Ibrahim Baylan sände inför omröstningen ett gemensamt brev till EU-parlamentarikerna. I brevet påminde ministrarna om betydelsen av hållbar bioenergi.
Direktivet behandlar bland annat förnybarhetsmålen, transportmålen för biobränslen, avancerade biobränslen samt hållbarhetskriterierna för biomassa. Miljöorganisationerna har krävt begränsningar för att skydda skogen.
Socialdemokraterna och parlamentets gröna grupp stödde ett förslag som hade förbjudit användningen av stubbar och stammar som råvara för förnybara bränslen. Förslaget fick inte tillräckligt stöd.

Fortsätter med trepartsförhandlingar
Rådet, parlamentet och EU-kommissionen ska nu förhandla fram en kompromiss i trepartsförhandlingarna. Utgångsläget för det finländska skogsbruket kan betecknas som gott, eftersom också energiministrarna följer principer som gynnar skogsbruket.
De europeiska energiministrarna förordar riskbaserade hållbarhetskriterier för skogsbiomassa. Modellen förutsätter att skogen avverkas enligt den nationella lagstiftningen i ett medlemsland.
Efter omröstningen i plenum förordade parlamentet ett transportmål på 12 procent förnybart bränsle inom transportsektorn. Palmoljan ska fasas ut till 2010. Förnybarhetsmålet ska höjas till 35 procent fram till 2030.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab