Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
12.1.2018 / Landsbygdens Folk
Mögelproblem i lökodling drabbade Åland allra hårdast

ÅTH-vd:n Tord Sarling vill ändå inte ta ordet katastrof i sin mun.
- Odlarna drabbas förstås hårt ekonomiskt, men en liten tröst i sammanhanget är att priserna på lök varit högre än på många år, påpekar han.
Åland levererar i genomsnitt ca 30 procent av den totala inhemska lökmängden till handeln.
Sarling berättar att den inhemska rödlöken just på grund av det stora svinnet till följd av gråmöglet tog slut inför julen. Först efter den 1 februari kan konsumenterna åter köpa inhemsk rödlök när den lök som behandlats för att inte börja gro får börja säljas i butikerna.

Optisk sortering och extrapersonal
ÅTH har en optisk löksorterare som representerar den mest avancerade teknologin som finns på marknaden för att gallra ut lök som drabbats av gråmögel och andra kvalitetsproblem.
Men trots att maskinen lyser igenom varenda lök som passerar händer det ändå att lök som drabbats av mögel eller innehåller mögelsporer slinker igenom.
Företaget har under hösten också anställt extra personal som som manuellt granskar löken när den förpackas. Ändå har skadad lök kommit ut i handeln.
- De senaste månaderna har vi fått mera respons än tidigare från enskilda konsumenter och då har det oftast handlat om lök som vi förpackat tre-fyra veckor tidigare. I odlarnas lager och också hos oss förvaras löken svalt och med god ventilation. Men när den förvaras varmare i butikslager och hemma hos konsumenterna börjar gråmöglet utvecklas.
Tord Sarling säger att handeln visat "en viss förståelse" för de kvalitetsproblem som förekommit, men ändå inte har accepterat sådana leveranser som inte uppfyllt ÅTH:s krav att högst 1 procent av den lök som förpackas får vara felaktig.
- Visst har vi fått några partier i retur, men jag är ändå glad att mögelproblemen inte har varit mera omfattande, kommenterar Sarling.

Större problem med sättlök än frölöken
Tord Sarling påpekar att gråmögel i år förekommit mycket mera än normalt i hela landet, men att problemen har varit större närmare kusten. Och allra värst drabbat är Åland.
Lök- och potatisodlaren Johan Holmqvist som i fjol byggde ett nytt löklager med 550 tons kapacitet i Hammarland Lillbolstad berättar att 40 ton måste "kastas direkt" när han tog ut sina första 100 ton för leverans till ÅTH:s sorteringshall.
Han har ännu inte fått resultaten från ÅTH, men befarar att ytterligare 40 procent av de 60 ton han sände iväg måste kasseras.
Johan Holmqvist odlar enbart sättlök och hans uppfattning är att sättlöken drabbats mera av mögelproblematiken än frölöken. Sättlöken är vanligare både på Åland och framför allt i övriga Finland.
En teori är att de omfattande mögelproblemen beror på undermåligt utsäde, men Holmqvist tvivlar på den förklaringen.
- Själv har jag haft utsäde från Holland, Danmark och Norge och inte märkt någon kvalitetsskillnad. Det hjälpte inte heller att jag ett flertal gånger har behandlat lökodlingarna mot mögel.

Bra för chipspotatisen men lägre odlarpriser
Holmqvists uppfattning är att problemen med lökmöglet mest beror på väder- och temperaturförhållanden.
- Det var en sen, kall och torr vår, så löken fick inte den tid som den behövde för att växa till sig och sedan kom det fukt vid fel tidpunkt. Själv fick jag i alla fall de största kvalitetsförlusterna på den lök som odlades på "kalla" marker.
I likhet med ÅTH-chefen Sarling vill inte heller Johan Holmqvist använda ordet katastrof även om fjolåret som enskilt odlingsår var extremt dåligt för lökodlingen.
Och trots det för löken ogynnsamma vädret fick han exempelvis en "riktigt bra skörd" av chipspotatis.
- Också flera andra som jag pratat med har fått en bra potatisskörd. Men det behövs både bra skörd och framför allt bra kvalitet eftersom Orkla och chipsfabriken i år sänkte priset till odlarna, påpekar Johan Holmqvist.

TEXT & FOTO
Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab