Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
12.1.2018 / Landsbygdens Folk
EU kräver skadestånd för Rysslands grisembargo
EU-kommissionen har vänt sig till WTO:s tvistlösningsorgan med sina krav. WTO måste nu ta ställning till unionens fordringar. Experter på handelstvister tror att det kan bli ett knepigt fall för världshandelsorganisationen.
EU-kommissionen kräver inte ersättningarna i reda pengar. I stället skulle avgifterna kasseras in i form av strafftullar på ryska produkter som nu importeras tullfritt till EU-marknaden. Det uppger tidningen Politico.
Kommissionen betecknar den ryska regeringens importförbud av griskött från EU som olagligt. Moskva motiverade ursprungligen importstoppet som en sanitär åtgärd för att förhindra afrikansk svinpest från att sprida sig från EU till Ryssland.
Ryssland förbjöd importen av griskött från hela EU i januari 2014, efter att svinpest hade påträffats i Polen och Litauen. Beslutet fick häftig kritik från EU-kommissionen, som förde frågan till WTO:s tvistlösningspanel.

Sanitärt problem eller politiskt embargo?
Kommissionen kritiserade det ryska beslutet att förbjuda importen av griskött från hela unionen, då svinpest bara förekom i EU:s nordöstra delar. I februari 2017 klassificerade WTO det ryska embargot som olagligt.
I slutet av fjolåret meddelade den ryska veterinärmyndigheten Rosselkhoznadzor att importförbudet kommer att hävas i enlighet med WTO:s beslut. Inskränkningarna i handeln ska begränsas till EU-regioner där svinpest förekommer.
EU anser att förbudet mot griskött framför allt har motiverats av ekonomiska, politiska och nationella skäl, snarare än de fytosanitära farorna som framkallas av svinpest. Det är en fråga som WTO-panelen kommer att få ta ställning till.
Ryssland har i princip gått med på att avveckla sina importrestriktioner för gris från områden som inte berörs av svinpest. Å andra sidan hänvisar Moskva till sitt politiska embargo. Grisköttet står fortfarande på Rysslands svarta lista.

WTO kritiseras av ryska politiker
Ryssland har reagerat häftigt på EU:s skadeståndskrav. Viceordföranden för det ryska federationsrådets utrikesutskott Vladimir Djabarov har betecknat EU-åtgärderna som "godtycke", uppger nyhetsbrevet Sputnik.
Djabarov anser att Ryssland behandlas orättvist av WTO. Var var WTO då sanktionerna mot Ryssland trädde i kraft? Ryssland måste ställa sig frågan om det alls är motiverat att stanna kvar i WTO, kritiserade Djabarov.
Enligt senatorn borde Ryssland slå in på den amerikanska vägen. USA prioriterar sina nationella intressen och erkänner inga internationella domstolar. Om WTO-domstolen ger EU rätt, handlar det enligt min mening rättsvidrigt, sade Djabarov.
Rysslands ekonomiministerium dementerade på måndagen ryktena om att landet skulle överväga att lämna WTO. WTO står för en förutsägbar och transparent juridisk omgivning på utrikesmarknaderna, uppger ministeriet enligt affärstidningen Vedomosti.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab