Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
12.1.2018 / Landsbygdens Folk
Shejker producerar mjölk från 14.000 kor i Qatars öken
Qatar är ett extremt rikt emirat, men samtidigt ömtåligt och beroende av försörjning från utlandet. I somras kapade Saudiarabien och dess bundsförvanter de diplomatiska förbindelserna med Qatar på grund av misstänkt samarbete med terrorister.
Detta inskränkte också handelsförbindelserna, med påföljden att mjölkförsörjningen blev knapp. Qatar har importerat omkring 80 procent av sin mjölk från Saudiarabien, men leveranserna ställdes in. Importen räddades tillfälligt med mjölk från Turkiet.

Produktionen startar för fullt i juni
Men den turkiska mjölken är bara en övergångslösning. Handelsbojkotten betraktas som en chans att förbättra matförsörjningen med inhemsk produktion. Det gäller också mjölkproduktionen.
I medlet av detta år ska Qatar vara redo att producera sin egen mjölk och förädla den till högklassiga mejeriprodukter. En jättelik mjölkfarm färdigställs för närvarande mitt i öknen under den stekande solen.
I Qatar råder måhända brist på mjölk, men pengar är det inte ont om. Qatar har världens högsta inkomst per person, varav hälften härstammar från olje- och gasindustrin. Med sådana inkomster går det att köpa nästan vad som helst.
Irländska experter hjälper shejkerna att producera mjölk och youghurt. På ett område i al-Chaur på en knapp timmes köravstånd från huvudstaden Doha uppstår en gigantisk mjölkfarm, fullproppad med möjligast moderna teknik.
Jordbruksföretaget Baladna har redan börjat rekrytera sina nya invånare. De första mjölkkorna flögs in redan i juni i fjol från Tyskland. Målet är 14.000 kor som importeras från sina ursprungsländer med fartyg eller Qatar Airways fraktmaskiner.
Den starka hettan som sommartid kan stiga till 50 grader C skulle i vanliga fall tillintetgöra en effektiv mjölkproduktion men alla djur står i klimatiserade utrymmen där temperaturen kan sänkas till uthärdliga 25 grader C.
Själva mjölkningen sker med robotar. Enligt planerna ska produktionen av färskmjölk och youghurt köra för fullt redan i juni detta år. Produktionen uppskattas till omkring 500 ton per dag. Det ska täcka den inhemska konsumtionen och räcker till och med för export.

Får och getter
Redan i dag lever mer än 20.000 får och getter på området. Boskapen producerar mjölk som enligt företaget är rik på protein, fett och fasta ämnen samt mineraler som fosfor, kalcium och zink.
Kostnaderna för hela projektet uppskattas till omkring 700 miljoner euro. Baladna ger inte ut några uppgifter om företagets ekonomi. Utomstående experter tvivlar på lönsamheten och möjligheterna att exportera mjölk till ett konkurrenskraftigt pris.
Huvudmålet är att trygga självförsörjningen. Baladna ägs av två bröder, affärsmännen Moutaz och Ramez Al-Khayyat som ständigt söker nya strategiska och institutionella investerare för projektet. Om staten Qatar också stöder projektet är en hemlighet.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab