Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
5.1.2018 / Landsbygdens Folk
Valio betalar mer för hållbart producerad mjölk
Valio meddelar att man genomfört den största kvalitetsförnyelsen i företagets historia. Målet är att främja djurens välmående och ett bättre liv. Från januari i år betalar Valio ett så kallat hållbarhetstillägg till de företagare som bland annat förbinder sig till en systematisk hälsovård för djuren.
Hållbarhetstillägget är 1 cent per mjölkliter. För närvarande är redan omkring 80 procent av Valios mjölkgårdar med i programmet och målsättningen är att alla gårdar ska vara med år 2020.
- Förnyelsen är omfattande och vi är glada över hur fint mjölkgårdarna runtom i landet har förbundit sig till arbetet. Omkring 4.600 av Valiogruppens 5.800 mjölkgårdar fungerar redan enligt de nya instruktionerna. Vi fortsätter med lokala utbildningar och förväntar oss att få med många nya gårdar i programmet under det innevarande året, säger mjölkanskaffningsdirektör Juha Nousiainen.

Djurens välmående allt viktigare för konsumenterna
I december 2017 gjorde Valio en undersökning där man granskade Valios ansvarsfullhet ur intressegruppernas synvinkel. Djurens välmående är viktigt för finländarna och två tredjedelar av de 1.000 tillfrågade konsumenterna ansåg att Valios nya satsning på kvalitet och produktionssätt är en mycket viktig hållbarhetsgärning.
Undersökningen riktade sig till finländska konsumenter i åldrarna 18-75 och utfördes av Prior Konsultointi Oy.
- Djurens välmående blir allt viktigare för konsumenterna. En ansvarsfull produktion är en absolut förutsättning för att mjölkproduktionen ska anses acceptabel och att mjölkprodukter ska vara lockande för konsumenterna också i framtiden, konstaterar Nousiainen.
Ett främjande av ett bättre liv för djuren innebär bland annat att mjölkgårdarnas besättningar hör till en organiserad hälsovård samt att de hör till nötdjurens hälsovårdsregister Naseva. Inom ramen för hälsouppföljningssystemet besöker veterinären gården minst en gång per år och gör en bedömning av djurens hälsa utgående från flera olika perspektiv som är jämförbara mellan olika gårdar.
För att kunna erhålla hållbarhetstillägget förutsätts också en regelbunden uppföljning av klövhälsan samt smärtlindring vid avhorning, vilket gjorts redan länge på de flesta gårdarna.

Över hälften av gårdarna är lösdriftsgårdar
För närvarande är 55 procent av Valios mjölkgårdar lösdriftsgårdar och precis som under tidigare år förutsätter Valio att kornas foder är soja- och GMO-fritt.
- De finländska korna är redan nu bland de friskaste i EU och vi använder oss av antibiotika endast vid sjukdom, då medicinen skrivs ut av veterinär, och aldrig i förebyggande syfte. Jämfört med andra europeiska länder är vår antibiotikaanvändning därmed på en väldigt låg nivå. I och med kvalitetsförnyelsen stöder och uppmuntrar vi gårdarna att koncentrera sig ännu mer på djurens välmående, säger Valios styrelseordförande Vesa Kaunisto.
Djurens välmående på Valios gårdar är på en god nivå i internationell jämförelse och av den mjölk som mottas av Valio hör 96 procent till den bästa kvalitetsklassen. Välmående djur lönar sig också ekonomiskt eftersom produktionen och kvaliteten blir bättre då djuren mår bra. En ökad produktion förklaras ofta av faktorer som god kvalitet på foderskörden samt förädling, men satsningar på djurens välmående spelar också en mycket stor roll.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab