Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
5.1.2018 / Landsbygdens Folk
Åland satsar mera på stöd till ekologiskt
I ändringen av LBU-programmet föreslår landskapsregeringen att 2.750.000 euro omfördelas från åtgärderna miljöstöd (1.900.000 euro), investeringsstöd till lantbruket (750.000) och rådgivning (100.000) euro till åtgärden som finansierar ekologisk produktion.
Bakgrunden är att intresset för ekologisk odling varit långt större än förväntat. Redan under det nuvarande LBU-programmets första år kom ansökningar för mer än 1.000 hektar större ekologisk areal än man budgeterat för.
- Programändringen innebär att finansieringen för den ekologiska arealen garanteras under hela avtalsperioden. Medel flyttas från åtgärder inom programmet som det visats mindre intresse för och omfattningen av den totala programbudgeten som uppgår till 58,5 miljoner euro påverkas inte, förklarar landskapsagronom Sölve Högman.

Accepterat av ÅPF
Ändringen av LBU-programmet har tidigare behandlats i övervakningskommittén där vd Henry Lindström sitter med som Ålands Producentförbunds representant.
- Från ÅPF:s sida har vi gått med på den här ändringen även om vi ifrågasatt ifall pengarna för investeringsstöd då kommer att räcka under hela avtalsperioden, kommenterar Lindström.
Han säger också att EU:s representanter i kommittén inte var helt säkra på att ändringarna kommer att godkännas.
- Framför allt var de tveksamma till att man tar pengar från rådgivningen. På grund av dataproblem har ju den biten egentligen inte alls kommit igång ännu, säger Henry Lindström som trots allt räknar med att programändringen godkänns av EU-kommissionen.

"Bästa nyttan" avgör för nya ekoavtal
Under de två senaste åren har inga nya avtal om ekologisk produktion ingåtts på Åland, men programändringen ger möjligheter att teckna nya ekologiska avtal för motsvarande ca 200 hektar. För nya ekologiska avtal tillämpas enligt Högman urvalskriterier så att den areal som väljs "bäst svarar mot ekologisk och miljömässig nytta, ekonomisk hållbarhet, produktivitet och effekter för förädlingsindustrin".
Näringsminister Camilla Gunell konstaterar att efterfrågan på ekologiskt producerade livsmedel ökar och intresset för att odla ekologiskt fortsättningsvis växer. I ett pressmeddelande betecknar hon detta som mycket positivt då ekologisk produktion kännetecknas av en strävan att nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt.
- Den ekologiska produktionen strävar också till hänsyn och bevarande av den biologiska mångfalden och hög djurvälfärd. Ekologisk produktion har beröringspunkter till flera av de strategiska målen i landskapet Ålands hållbarhetsagenda och området är därför prioriterat av landskapsregeringen, påpekar Gunell.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab