Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
5.1.2018 / Landsbygdens Folk
Holländska mjölkgårdar
får handla med fosfaträtter

De höga utsläppen av fosfat är ett problem i Nederländerna med sin intensiva mjölkproduktion. Efter avvecklingen av mjölkkvoterna ökade antalet mjölkkor markant och utsläppsnivån sköt i höjden.
EU hotade Nederländerna med höga böter om utsläppen inte reduceras. För att få ner utsläppen har de nederländska mjölkgårdarna slaktat massvis med mjölkkor. Under det första halvåret 2017 minskade mjölkkobeståndet med 160.000 djur.

Varje mjölkgård får kostnadsfri kvot
Reduceringen motsvarar nio procent av hela populationen. Enligt Nederländernas statistikcentral bidrog åtgärden till att minska fosfatutsläppen med 8,3 miljoner kg. Dessutom har inbesparingar nåtts genom att sänka fosforhalten i djurfodret.
Idén med utsläppsrätter för fosfat lanserades redan i ett tidigare skede av regeringen, men planerna ansågs bryta mot EU:s stödbestämmelser. Nu har EU-kommissionen efter moget övervägande kommit fram till att så inte är fallet.
Kommissionen fastställde i december att utsläppshandeln stämmer överens med riktlinjerna för EU:s miljömål och går till och med utöver kraven. Systemet bidrar till att förbättra vattenkvaliteten och följer kraven för statliga miljöstöd.
I praktiken får varje mjölkgård kostnadsfritt en egen utsläppskvot för fosfat. Kvoten baserar sig på läget i juli 2015, som är referensdatum. Kvoten beräknas utgående från antalet mjölkande kor och diverse indikatorer hos den levererade mjölken.
Gården får inte producera en större mängd fosfat än kvoten medger. I slutet av kalenderåret måste gården påvisa tillräckligt stora kvoträtter för att täcka mängden fosfat som har producerats av mjölkboskapen.
Gårdarna måste i regel räkna med ett avdrag på 8,3 procent från referensdatum, men hänsyn tas också till arealen. Gårdar som kan placera gödseln på egen mark, eller gårdar med tillräckligt stora arealer, slipper avdraget.
Kvoter får köpas eller säljas till marknadspris. För varje transaktion innehålls tio procent av överlåtelsepriset i en så kallad fostfatbank. Medlen ska användas för att uppmuntra en övergång till större betes- och grönarealer inom landets mjölkproduktion.

Varaktigt bidrag till lägre utsläpp
Fosfatbanken ska främja en utveckling där fler gårdar uppmuntras att placera gödseln från sina mjölkkor på de egna ägorna. Avkastningen från fosfatbanken ska också användas för stöd till unga jordbrukare.
Den nederländska rådgivningsorganisationen DLV utgår från ett knappt utbud och en växande efterfrågan på handelsbara fosforkvoter. Det är ännu svårt att uppskatta var marknadspriset kommer att ligga.
Enligt den nederländska regeringens ursprungliga planer skulle utsläppshandel introduceras redan förra året, men EU-kommissionen tvekade. Systemet tolkades som en form av otillåten subvention.
Nu ser kommissionen stora fördelar med systemet. Enligt kommissionen är utsläppsrätterna en morot som uppmuntrar producenterna att ställa om sin produktion på ett sätt som varaktigt bidrar till sänkta utsläpp.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab