Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
5.1.2018 / Landsbygdens Folk
Rabobank varnar för mjölköverskott
Det starka prisraset på mjölk i början av 2016 har följts av en snabb återhämtning. Mjölkproduktionen har bromsats upp i exportländerna medan importen till den kinesiska marknaden har dragit.
Efter den oväntat snabba återhämtningen i mjölkpriserna under 2017 kan läget snabbt kantra på nytt, varnar flera analytiker. Tendensen går igen mot svagare mjölkpriser under det nya året, skriver banken i ett pressmeddelande.
Enligt Rabobank ökar risken för exportöverskott som skuffas hit och dit på världsmarknaden och pressar lokala marknader. Geopolitiska spänningar och osäkerhet om den framtida mjölkpolitiken försvagar marknadssentimentet.
Analytikerna använder ofta marknadssentimentet som en metod att mäta förväntningar och känslor på marknaderna. Vid ett negativt marknadssentiment saknas robusta referenspunkter på marknaderna för bedömning av den kommande utvecklingen.
Rabobank räknar inte med en priskrasch, men analytikerna avvaktar för nya prissignaler. Flera mejerikoncerner gör dessutom stora ansträngningar för att sänka mjölkproduktionen. Just nu riktas världsmarknadens uppmärksamhet mot EU.
Mycket beror på hur trenden utvecklas i EU under de följande månaderna. Banken noterar att EU försöker begränsa interventionen av skummjölkspulver. Det kan innebära att en större del av mjölken används för produktion av ost och helmjölkspulver.
Mjölkproduktionen i Australien torde också öka. Kinas robusta importprogram har fortsatt som väntat. Där ökar efterfrågan på mjölk.
De globala mjölkproduktionen fortsätter att öka under 2018, fastställer också det amerikanska jordbruksministeriet USDA. Världsproduktionen väntas öka med cirka 1,8 procent.
För Nya Zeeland väntas en ökning med 1,4 procent. I Australien ökar produktionen med 2,5 procent.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab