Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
5.1.2018 / Landsbygdens Folk
Handeln kritiserar EU-lagar
mot orättvisa affärsmetoder

Agrarkommissionär Phil Hogan ska de närmaste månaderna presentera ett lagförslag med åtgärder som ska motverka orättvisa affärsmetoder inom livsmedelshandeln. Avsikten är att förbättra producenternas ställning i egenskap av leverantörer.
Livsmedelshandeln är missnöjd över planerna. Strax före julen skickade Tysklands största handelskedjor ett kritiskt, gemensamt brev till Hogan. Bakom aktionen står cheferna för bland annat Edeka, Kaufland, Lidl, Metro och Rewe Group.

Handeln avvisar obligatoriskt system
I en fyra sidor lång skrivelse ger handelskedjornas chefer sin syn på samarbetet mellan handel och producenter. De hänvisar till den frivilliga plattformen för dialog som arbetar sedan 2013.
Där fungerar samarbetet utmärkt, hävdar affärsledet. Plattformen baserar sig på rättvisa affärsmetoder, som har utarbetats tillsammans med jordbrukarna. Dessvärre har producenterna dragit sig ur plattformen, beklagar undertecknarna.
Det är populärt att påstå att livsmedelshandeln förfogar över en oproportionellt stor förhandlingsmakt. Detta används som förevändning för en europeisk reglering. Påståendet motsvarar inte verkligheten, hävdar skribenterna.
Enligt skrivelsen förhandlar livsmedelskedjorna till övervägande del med stora, internationella koncerner inom livsmedelsindustrin. I mycket få fall förhandlar den europeiska livsmedelshandeln direkt med jordbrukare.
Nya regler inom producentledet med en starkare reglering av affärskontakterna bidrar inte till att förbättra jordbrukarnas positioner. Den egentliga utmaningen för producentsidan är situationer där överproduktion inte möter efterfrågan, menar handelscheferna.

"Ingen nytta för producenterna"
De ifrågasätter nyttan av ett system som uteslutande gynnar producenterna. EU-regleringen skulle framför allt missgynna konsumenterna. Den aktuella prisutvecklingen för mjölk och smör visar att högre producentpriser slår igenom hos konsumentpriset.
Den föreslagna EU-regleringen av affärsmetoderna skulle inte förbättra jordbrukarnas förhandlingspositioner. I stället påverkar systemet kännbart avtals- och konkurrensfriheten - till nackdel för EU:s konsumenter.
Handelscheferna försäkrar att de gärna medverkar till att förbättra villkoren för jordbrukarna, bland annat genom samarbete eller åtgärder som främjar företagsamheten. Sist och slutligen behöver handeln kvalitativt högvärdiga jordbruksprodukter.
I stället för att konstruera en ny reglering, vore det betydligt bättre om EU-kommissionen skulle vädja till jordbruket att aktivt delta i den frivilliga plattformen för samarbete inom livsmedelskedjan, framhåller undertecknarna.
Agrarkommissionär Phil Hogan ska under det första halvåret 2018 presentera sitt förslag till en lagstiftning som förbättrar producenternas situation i leverantörsledet. Förslaget väntas följa tankegångarna i den så kallade Veerman-rapporten från 2016.
Arbetsgruppen för jordbruksmarknaden, den så kallade Agriculture Market Task Force, jobbade länge med problematiken. Rapporten räknar upp en rad mål och alternativ som ska bidra till sundare relationer mellan producenter och livsmedelshandeln.
Den minsta gemensamma nämnaren för rapportens sex huvudregler är rättvisa. Bland fordringarna noteras förbud mot ensidiga och retroaktiva ändringar i avtal om mängd, kvalitet och priser.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab