Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
28.11.2017 / Landsbygdens Folk
EU tillåter glyfosat för ytterligare fem år
En kvalificerad majoritet av EU:s medlemsländer ställde sig på måndagen bakom ett fortsatt tillstånd för glyfosat i EU för fem år framåt. Sammanlagt röstade 18 länder för en förlängning i omprövningskommittén, bland dem också Finland och Sverige.

Ursprungligen ville komissionen förlänga tillståndet med femton år, men fristen har krympt efter varje behandlingsomgång. Kommissionens sista bud var fem år, som denna gång antogs av medlemsländerna med kvalificerad majoritet.
Förutsättningen för kvalificerad majoritet är att minst 16 länder som motsvarar 65 procent av EU:s befolkning stöder kommissionens förslag. I omprövningskommittén röstade 18 länder för den femåriga fortsättningen.
Nio länder röstade mot förslaget, bland dem Frankrike, Italien och Österrike. Tyskland och Polen röstade denna gång till förmån för glyfosat, efter att tidigare ha röstat blankt. Portugal var det enda landet som inte tog ställning i måndagens omröstning.
Tysklands övergång till ja-sidan bidrog till det positiva resultatet, eftersom Tyskland har ett högt röstetal. Trots detta jämnade Bulgarien, Polen och Rumänien vägen till en kvalificerad majoritet genom att denna gång rösta ja i stället för blankt.
Tyskland har hittills inte tagit ställning på grund av splittrade åsikter inom förbundsregeringen. Det konservativt ledda jordbruksministeriet har förordat ett tillstånd, men det socialdemokratiskt ledda miljöministeriet har varje gång sagt nej.
Denna gång valde jordbruksminister Christian Schmidt från konservativa CSU att visa flagg och stödde kommissionens förslag. Miljöminister Barbara Hendricks var efteråt ursinnig på Schmidt och kände sig överkörd.
Enligt Hendricks hade ministrarna inte på förhand avtalat om strategin. Hendricks hade utgått från att Schmidt röstar blankt såsom tidigare. Schmidt uppgav efteråt att han i egenskap av jordbruksminister hade det slutliga ansvaret för Tysklands position.
EU-kommissionen har genomgående krävt att medlemsländerna måste ta sitt ansvar och ställa sig bakom ett beslut. Nu är det bara en formell sak för kommissionen att fastställa resultatet och förnya tillståndet.
Miljöorganisationerna har skarpt kritiserat omröstningsresultatet. Copa-Cogeca visade likaså öppet sitt missnöje, men av motsatt anledning. EU-producenterna hade krävt en förlängning av tillståndet med femton år.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab