Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
24.11.2017 / Landsbygdens Folk
Många hektar betor kvar i jorden
Fabriken stänger nästa vecka


På Sucros sockerfabrik i Säkylä går produktionen för full kapacitet och långtradarna avlöser varandra. Det är ändå frågan om dagar tills kampanjen är över och fabriken stänger för säsongen.
- Det finns helt enkelt inte tillräckligt med råvara för att hålla fabriken öppen längre än så, säger Sakari Malmilehto på Forskningscentralen för sockerbetsodling.
Det senaste budet är att fabriken stänger den sista november, vilket är några dagar tidigare än beräknat.

Hela arealen kvar i jorden
De betor som är leveransklara hinner nog till fabriken i tid, men blir det inte kyligare och torrare väder kommer det att vara omöjligt att få upp betorna ur jorden.
- Det finns odlare som har alla sina sockerbetor i jorden ännu, säger Marcus Fagerström från Krokby entreprenad i Tenala i Raseborg.
På en sörjig åker i Fagervik lastar han Otto von Frenckells sockerbetor i ett rensverk som transporterar betorna vidare upp på långtradarflaket. På Fagervik har alla betor skördats och ligger i prydliga stukor i väntan på transport.
Otto von Frenckell är första årets odlare och fick inte precis någon mjukstart, åtminstone inte i dess vanliga bemärkelse.
- Jag kom i kontakt med sockerbetsodling 1981 när jag gick på Västankvarns lantbruksskola. Det var en riktigt blöt höst och jag bestämde mig för att aldrig odla sockerbetor, skrattar han.
Trettiofem år senare kom han på andra tankar och ville ge sockerbetsodlingen en chans. Föga anade han då att just den här hösten skulle bli lika våt och omöjlig som den han så länge drömde mardrömmar om.
Nu har han i alla fall alla betor upptagna. Sockerbetssådden, upptagningen och leveransen sköts av Krokby entreprenad i samarbete med Sjundeå maskinstation.
De två företagen sköter tillsammans leveransen av sockerbetor från de flesta gårdar som odlar sockerbetor mellan Borgå och Pargas.
- Jag skulle tro att det finns omkring 25 hektar oupptagna betor här mellan Borgå och Bromarv, säger Bengt Sohlberg på Sjundeå maskinstation. Det är han som koordinerar leveranserna.

Minusgrader på önskelistan
Till och med nattetid har det varit sparsamt med minusgrader den sena senaste tiden så upptagaren har fått stå och vänta. Vid en lovande köldknäpp gav de sig ut här om natten för att om möjligt få lite av den oupptagna skörden bärgad.
- Sex gånger fick vi dra på upptagaren när den fastnat i leran, suckar Sohlberg.
Marcus Fagerström inledde upptagningen på Krokby redan i september och med facit på hand var det ju ett lyckat drag. Sedan dess har han tagit upp omkring 100 hektar sockerbetor, främst på entreprenad åt andra gårdar.
- Min betupptagningskarriär är inte så lång, men en sådan här höst har jag nog aldrig upplevt, säger han.
Även om upptagningen vållat problem tycker han ändå att sockerbetsskörden varit rätt så bra åtminstone i de västnyländska trakterna.
- På Krokby hade vi en aning större skörd än ifjol och sockerhalten var 16-17 procent så jag är helt nöjd, säger han.

Betfält under vatten
Men värre är det alltså för de gårdar som fortfarande har sina sockerbetsfält under vatten. Sucros har inte möjlighet att hålla fabriken i beredskap för mindre kvantiteter. Just nu slukar den 8.000 ton betor i dygnet. När råvaran är slut stänger den.
- Det är ohyggligt dyrt att starta om fabriken så det gör de nog inte, säger Bengt Sohlberg.
Även om sockerbetorna längs sydkusten gett riklig eller åtminstone normalstor skörd så har förhållandena inte varit lika bra på andra håll i landet. Dessutom har odlingsarealen minskat och följaktligen också mängderna. Det här påverkar naturligtvis också sockerbetskampanjen och hur länge fabriken hålls öppen.
Om vädret inte ändrar radikalt i början av veckan befarar Sohlberg att en del av sockerbetorna kommer att bli kvar i jorden.
- Men som sockerbetsodlare kan man aldrig kasta yxan i sjön.

TEXT & FOTO
Maria Wasström
maria.wasstrom@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab