Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
23.9.2002 08:05:12 / LF
SLC:s styrelse drog upp riktlinjer för kommande 141-förhandlingar
SLC:s styrelse drog vid sitt möte i måndags upp riktlinjerna för 141-förhandlingarna med statsmakten. Styrelsen var enig om att tillräckliga fullmakter för utbetalandet av nationella stöd måste ges för artikel 141 från och med år 2004.
Styrelsen specificerade inte enskilda stödnivåer, utan diskussionen utgick närmast från en utgångsnivå som ligger i samma klass som den utbetalda stödnivån på C-området. Styrelsen var enig om att index- och nivåjusteringar bör kunna göras.
Styrelsen beslöt eftersträva ett långvarigt stöd, där stödnivåerna inte är sjunkande. Huvudlinjerna i stödpaketet beträffande de enskilda stödformerna bör om möjligt vara enhetliga i hela landet.
I fråga om investeringsstöden gick styrelsen också in för att stöda bibehållandet av nuvarande enhetliga stödprinciper i hela landet.
Vad stöden i skärgården beträffar beslöt styrelsen att verka för en lösning där man utgår från att skärgårdsförhöjningen bör vara minst den samma, som rådde då nuvarande 141-programperiod inleddes.
Under de närmaste veckorna kommer förhandlingar att föras mellan producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet om vilka krav på fullmakter Finland skall ställa i förhandlingarna med komissionen när det gäller en fortsättning av artikel 141.
Från producentorganisationernas sida har man utgått från att Finlands förhandlingsmål bör utformas nu under hösten. För-handlingarna med kommissionen väntas komma igång senare i höst.
- Nu är det således fråga om att förhandla sig till betalningsfullmakter. Vilken stödnivån sedan blir i praktiken för husdjurs- och växthussektorn samt lagringsstödet för grönsaker i södra Finland efter år 2003 blir förstås beroende av vilka fullmakter vi får och hur stort anslag som totalt står till förfogande för det nationella stödet i vår egen statsbudget, berättar Tage Ginström, verksamhetsledare för SLC.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab