Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
24.11.2017 / Landsbygdens Folk
Glyfosatmotståndare samlades i EU-parlamentet
Adressen mot glyfosat har samlat drygt 1,3 miljoner namn i sin kampanj mot glyfosat. I parlamentets utfrågning deltog bland annat den tyska medborgarrörelsen Campact, som arrangerade kampanjen.
Ledaren för Campact, tysken Christopf Bautz, konstaterade att parlamentet vill fasa ut tillståndet inom fem år. Det är ett steg i rätt riktning. Han uppmanade kommissionen att följa beslutet, om ingen kvalificerad majoritet etableras bland medlemsländerna.
Kommissionen har möjlighet att bevilja tillståndet om medlemsländerna inte enas sinsemellan. Bautz framhöll att kommissionen på inga villkor får låta sig skrämmas av växtskyddsindustrins hotelser om rättsliga åtgärder och krav på skadestånd.
Hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis kände sig träffad och svarade att han inte är särskilt ängslig. Kommissionen låter sig generellt inte påverkas av hotelser, inskärpte Andriukaitis.
Han underströk att ärendet ska skötas med alla rättsstatliga medel. Det innebär att tillverkarna har anspråk på en klanderfri tillståndsprocess. Andriukaitis har tidigare försäkrat att glyfosat bara kan godkännas på basen av vetenskapliga rön.
Enligt Andriukaitis pekar alla utredningar på att glyfosat är ofarligt och bör därför tillåtas även i fortsättningen. EU-kommissionen har utlovat medborgarintiativet mot glyfosat ett officiellt svar i januari.

Studie utesluter risk för cancer
I USA har den statliga cancerforskningsorganisationen The National Cancer Institute publicerat en studie om glyfosat och dess hälsoeffekter på jordbrukare och anställda inom jordbruket.
Glyfosatstudien hör till en serie vetenskapliga undersökningar som genomförs regelbundet inom programmet Agricultural Health Study (AHS). Syftet är att kartlägga olika risker för hälsan i samband med växtskyddsmedel, damm och buller.
Undersökningarna har inte kunnat påvisa några samband mellan glyfosat och cancer hos användarna. Studien slutfördes redan 2013 men offentliggjordes först nu. Växtskyddsindustrin tillmäter studien stor betydelse.
AHS är den mest omfattande studien som hittills har genomförts för att klarlägga växtskyddsmedlens inverkan på den mänskliga hälsan. Sammanlagt har 55.000 jordbrukare och jordbruksanställda personer kartlagts.
Växtskyddsindustrins så kallade "Glyphosate Task Force" hävdar att studien inte beaktades av den kontroversiella IARC- gruppen, fastän AHS-resultaten var tillgängliga. IARC-studien betecknar glyfosat som "sannolikt cancerframkallande" hos människor.
Glyfosat står nästa gång på dagordningen i Bryssel måndagen den 27 november, då medlemsländernas representanter i EU:s omprövningskommitté ska rösta om ett fortsatt tillstånd.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab