Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
22.11.2017 / Landsbygdens Folk
Kommissionen backar från stödtak i nästa CAP
EU-kommissionen har mjukat upp sitt förslag till maximala övre gränser för gårdsstöden i sitt förslag till nästa CAP. Små och mellanstora gårdar ska dessutom gynnas bättre. Det framgår av en ny rapportversion som har läckt ut i offentligheten.

Den första versionen av kommissionens planer för en förenklad jordbrukspolitik läckte ut redan i oktober. I dokumentet föreslog kommissionen ett stödtak för stora gårdar. Det föreslagna taket kunde ligga någonstans mellan 60.000 euro och 100.000 euro.
Nu har kommissionen tydligen ändrat sig. Nyhetsbrevet Agra-Europa har fått tag i ett nytt förslag som beskriver framtidens gemensamma jordbrukspolitik efter 2020. I den versionen saknas konkreta tal för övre stödgränser.
Ett obligatoriskt tak noteras i texten, men inga siffror nämns. Enligt den nya versionen ska stödgränserna basera sig på sysselsättningen på gårdarna. Stödet till små och medelstora gårdar ska stärkas.
Stödet till mindre gårdar skulle höjas proportionellt mer i förhållande till stora gårdar. Av rapporten framgår också att direktstöden bättre än tidigare ska stabilisera de aktiva jordbrukarnas inkomster.
Enligt det nya dokumentet ska den nya jordbrukspolitiken efter 2022 aktivt stöda gårdarnas investeringar i moderniserande åtgärder som gynnar ett mångsidigare jordbruk. Kommissionen nämner bland annat precisionsodling och insatsen av förnybar energi.
Kommissionen vill också stöda olika åtgärder som förbättrar producenternas ställning i livsmedelskedjan. Bland annat ska producentorganisationerna stärkas för att öka EU-jordbrukets konkurrenskraft.
Redan i oktober blev det känt att kommissionen vill avvika från den nuvarande principen där enhetliga regler gäller i alla medlemsländer. Framöver borde medlemsländerna få större rörelsefrihet och ansvar inom ramen för EU:s övergripande regelverk.
Agrarkommissionär Phil Hogan kommer att presentera sitt slutliga förslag nästa onsdag den 29 november.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab