Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
17.11.2017 / Landsbygdens Folk
EU-revisorna kritiserar
krångliga landsbygdsregler

EU:s stöd till landsbygdens utveckling ska främja jordbrukets konkurrenskraft, trygga en hållbar förvaltning av naturresurser och klimatåtgärder och balansera upp utvecklingen av ekonomier och samhällen på landsbygden.
Den europeiska unionen anslår nästan 100 miljarder euro för ändamålet för perioden 2014 till 2020. Anslagen för landsbygdens utveckling utgör en fjärdedel av de totala anslagen för den gemensamma jordbrukspolitiken.
Problemet är att få igång processen. Planeringen av en ny period måste starta långt innan korrekta och relevanta uppgifter finns tillgängliga för den föregående perioden, invänder Janusz Wojcieschowski som ansvarar för rapporten.
Under programperioden startas 118 olika landsbygdsprogram i medlemsländerna. Revisorerna konstaterar att dokumenten för planeringen är alldeles för krångliga och omfattande. Trots detta är de inte tillräckligt fokuserade på de förväntade resultaten.
Revisorerna försökte ta reda på om EU:s nya strategiska ram för 2014-2020 återspeglade en ökad resultatinriktning. Avsikten var att de nya programmen skulle vara av bättre kvalitet och leda till goda resultat.

Kräver förbättringar
Så var inte alltid fallet. Ramen syftade visserligen till att öka resultatinriktningen men de godkända programmen var alltför komplicerade och och hade brister som förhindrade fokuseringen på prestationer och resultat.
Trots kommissionens ansträngningar kunde programmen inte inledas vid avsedd tidpunkt. Själva verkställandet av de planerande utgifterna dröjde också längre. Revisorerna pockar nu på förbättringar för att få fart på processen.
Kommissionen uppmanas att bland annat förenkla dokumenten för planeringen av programmen. Samarbetet med medlemsländerna måste bli bättre så att åtminstone rapporteringen för 2019 resulterar i en tydligare information.
Revisorerna efterlyser också utförligare definitioner av de olika indikatorerna för stöden. Erfarenheterna från det nuvarande systemet måste utvärderas bättre. Slutligen måste förslagen för perioden efter 2020 utarbetas i god tid för att slippa fler dröjsmål.
Revisorerna uppmanar också EU-parlamentet, rådet och kommissionen att anpassa den långsiktiga strategin till EU:s budgetcykel. Då skulle det bli möjligt att genomföra en heltäckande granskning av utgifterna innan en ny långtidsbudget fastställs.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab