Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.11.2017 / Landsbygdens Folk
Köttproduktionen hotar inte
matförsörjningen visar ny FAO-studie

En FAO-studie som har publicerats i tidskriften Global Food Security tar effektivt kål på kritiken mot köttproduktionen som en mat- och energislösande sektor. Enligt forskarna bidrar nötboskap i allra högsta grad till den globala matförsörjningen.
Fram till 2050 väntas världsbefolkningen öka till 9,6 miljarder människor. Av dem kommer 70 procent att leva i stora städer. Samtidigt fördubblas också medelinkomsten. Därigenom växer den globala efterfrågan mat från animalieproduktionen.
Animalieprodukter spelar en viktig roll för försörjning och intag av näring. Ofta invänder man att boskapen lägger beslag på viktig jordbruksmark och slösar med viktiga resurser. Boskapsskötsel betraktas ofta som en ineffektiv produktionsform.
Särskilt starkt kritiseras den låga effektiviteten i processen att omvandla djurfoder till lämpligt protein för människoföda. Boskapskötseln betraktas också som en konkurrerande näring, då boskapen utfodras med spannmål som hellre borde användas till livsmedel.

Näringsrika proteiner
Riktigt så enkelt är det inte, fastställer FAO. Enligt rapportens författare utfodras boskap i övervägande utsträckning med foder, grödor och biprodukter som inte är ätbara för människor.
Dessutom producerar boskapen stora mängder värdefulla näringsämnen som proteiner. Det sprids ständigt felaktig information om boskap och miljö utan att uppgifterna korrigeras, säger Anne Mottet, som är utvecklingschef för boskap inom FAO.
Hon kritiserar bristen på officiella internationella databaser med information om utfodring av boskap. Den aktuella studien är ett försök att undanröja denna brist med vetenskapliga forskningsresultat till stöd för beslutsfattare och allmänhet.
Enligt Mottes gynnar foder för boskap den globala matförsörjningen och är en källa till makro- och mikronäringsämnen. Kött motsvarar 18 procent av den globala intaget av kalorier, 25 procent av den globala proteinkonsumtionen och ger värdefulla vitamintillskott.
Boskap föds upp på betesmarker som är mindre lämpade för annan produktion. Djuren bidrar till jordbruksproduktionen genom gödsel och torrmassa. Boskapen är också en säker inkomstkälla för 500 miljoner människor på landsbygden.
FAO-studien fastställer att 86 procent av allt djurfoder består av skörderester och biprodukter som inte lämpar sig för mänsklig konsumtion. Utan boskapen skulle materialet snabbt bli en miljöbelastning, då människorna i växande utsträckning äter förädlad mat.
Spannmål utgör bara 13 procent av det globala intaget av animalisk torrmassa. I motsats till föråldrade överdrivna uppskattningar, visar FAO-undersökningen att tre kilo spannmål räcker för att producera ett kilo kött.

Nötboskap tryggar den globala försörjningen
Studien åskådliggör också stora skillnader mellan produktionssystem och djurarter. Nötdjur behöver bara 0,6 kg protein för att omvandla ätbart foder till ett kilo protein i form av mjölk och kött av högre näringskvalitet.
Därmed bidrar nötproduktionen direkt till att trygga den globala försörjningen. Boskap kompletterar traditionellt också jordbruksproduktionen genom sin gödsel. Detta främjar kretsloppsekonomin.
Enligt FAO:s uppskattningar borde animalieproduktionen öka med 20 procent för att livnära världsbefolkningen. För ändamålet borde forskningen koncentreras på bättre foderhantering, återvinning av matavfall och högre avkastning av fodergrödor.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab