Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
3.11.2017 / Landsbygdens Folk
Kritiker ifrågasätter studie
om dramatisk insektdöd


En tysk-nederländsk-brittisk forskargrupp hävdar att populationen av flygande insekter har minskat med upp till 76 procent i vissa tyska naturskyddsområden. Rapporten publicerades nyligen i tidskriften Plos One.
Naturskyddsorganisationerna reagerade prompt med egna pressmeddelanden som lade skulden på det intensiva jordbruket. Kraven på omedelbara förbud mot neonikotinoider inom jordbruket upprepades och för säkerhets skull borde också glyfosat förbjudas.
Medierna följde upp nyheten med rapportering om ett förestående "ekologiskt armageddon" och andra katastrofer. Litet mer källkritik hade inte skadat. Det statistiska basmaterialet för undersökningen är tämligen tunt.

Provisoriska insektfällor försvårar jämförelsen
Ämnet var redan under sommaren på tapeten i Tyskland. I augusti publicerades uppgifter om insektdöd i ett lokalt naturskyddsområde nära Ruhrområdet på basen av statistik från en hobbyförening för insektstudier i Krefeld.
Resultaten byggde på vägning av flygande insekter som hade fastnat i insektfällor i det aktuella området. År 1989 hade mer än ett kilo biomassa från insekter samlats in. 2013 var biomassan 80 procent lättare.
Insekterna flyger in i ett tält och landar i en flaska med högprocentig alkohol. Flaskan töms en gång per vecka varefter de fångade insekterna vägs. Föreningen betonar att fällan bara registrerar flygande insekter. Ett lokalt stickprov kan givetvis inte representera hela landet.
Hänvisningen ignorerades av politiker och medierna, som nästan utan undantag rapporterade att 80 procent av alla insekter i Tyskland har försvunnit. I oktober upprepades det hela efter publiceringen av rapporten i Plos One.
Denna gång var antalet insektfällor något större. Rapporten bygger på data från 63 insektfällor som hade ställts upp mellan 1989 och 2016. 53 av fällorna befann sig nära Köln och Bonn. Resten var uppställda i Rheinland-Pfalz och Brandenburg.
En jämförelse tyder på att insektbiomassan hade minskat med 76 procent mellan 1989 och 2016. Problemet är att fällorna ständigt flyttades till andra orter mellan mätningarna. Då är det omöjligt att dra relevanta, jämförbara slutsatser.

Luddig metodik
Forskare vid det ansedda Leibnitz-institutet för ekonomisk forskning har ifrågasatt metodiken. Leibnitz-forskarna noterar att mängden biomassa från insekter varierar starkt från år till år, ungefär som börskurser.
Mellan 1989 till 2016 minskade mängden biomassa förvisso med 76 procent, men värdet faller till 23 procent om man i stället väljer perioden 1989-2014. Det är visserligen också en nedgång, men inte i en utsträckning som ger skäl till panik.
På sin hemsida publicerar Leibniz-institutet varje månad en kritisk serie över månadens nollforskning. Den första rapporten om insektdöden i Ruhrområdet granskades i augusti och den nu aktuella Plos One-rapporten i oktober.
Andra kritiker, bland annat jordbruksminister Peter Hauk (CDU) i delstaten Baden-Württemberg, påpekar att resultatet är oförenligt med vissa andra observationer. Fladdermöss livnär sig av insekter. Trots detta fortsätter beståndet av fladdermöss att öka.
Producentorganisationerna medger att det är oroande om de flygande insekterna faktiskt minskar, men det är inte automatiskt jordbrukets fel. Industrin, trafiken och den tilltagande exploateringen av mark för vägar och byggnation spelar också en roll.
Deutscher Bauernverband (DBV) efterlyser en representativ forskning på området. De aktuella undersökningarna fyller inte kraven. Vi behöver heltäckande och solida dataserier, säger DBV-ordföranden Joachim Rukwied.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab