Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
3.11.2017 / Landsbygdens Folk
EU-kompromiss siktar på fem år för glyfosat
Tiden börjar bli knapp. Beslutet om ett förlängt försäljningstillstånd måste fattas senast den 15 december. Nu försöker kommissionen skrapa ihop en kvalificerad majoritet av medlemsländerna genom att ytterligare förkorta tilläggstiden.
Kommissionen har i princip juridisk rätt att pressa igenom en tioårig förlängning på egen hand utan medlemsländernas medgivande. Trots detta har kommissionen skärpt sin linje och kräver att medlemsländerna axlar sin del av ansvaret i den kontroversiella frågan.
EU-parlamentet gick nyligen med på en förlängning av tillståndet för glyfosat med högst fem år. Parlamentets åsikt är inte bindande, men kommissionen har valt att följa samma linje i den bindande omröstningen för medlemsländerna.
Under det senaste kommittémötet sonderade kommissionen stämningarna bland medlemsländerna. Enligt uppgift backar sexton länder upp en förlängd tid på tio år. Bland dem finns flera länder som motsätter sig den kortare femårsperioden.
Man hänvisar också till juridiska problem om tilläggstiden förkortas för mycket. Det är däremot möjligt att de länder som hittills har motsatt sig ett längre försäljningstillstånd kan gå med på en femårsfrist.
Tyskland väger mycket tungt i omröstningen på grund av sin stora befolkning, men regeringsbildningen i Berlin är svår. I den tilltänkta koalitionen går åsikterna om glyfosat starkt isär. Tysklands inställning är ännu öppen.
EU-producenterna inom Copa-Cogeca kräver en lösning som bygger på vetenskapliga grunder utan politiska skygglappar. Tillgången till glyfosat måste tryggas för världens livsmedelsförsörjning och EU:s landsbygd, säger generalsekreterare Pekka Pesonen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab