Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
3.11.2017 / Landsbygdens Folk
Konkurrensen skärps på globala grismarknaden
I EU minskade slakten av gris under perioden januari-augusti 2017 med 2,2 procent, räknat i antalet grisar. Slaktvikten minskade med 1,9 procent, jämfört med motsvarande period 2016. Den starka euron har därtill påverkat exporten i negativ riktning.
Exporten av gris från EU minskade med 17 procent under januari-augusti 2017. Det motsvarar ett värde av cirka 69 miljoner euro. Procentuellt sett är det exporten till Kina och Vietnam som har minskat mest.
EU-kommissionen utgår från att exporten från EU fortsätter att minska då Kina utvidgar sin inhemska grisproduktion. EU:s största marknader är i dag Kina, Hongkong och Japan. Just nu ökar exporten mest till Serbien och USA.

Sviktande efterfrågan på griskött i Kina
En starkt växande efterfrågan på griskött i Kina, Ryssland och USA har lockat fram stora investeringar i ländernas grisproduktion. Speciellt den kinesiska marknaden genomgår drastiska förändringar i riktning mot produktion i stor skala.
Enligt en rapport från den tyska grissektorns branschorganisation ISN stänger de statliga myndigheterna målmedvetet små produktionsanläggningar och traditionell småskalig produktion på bakgårdar.
I de tätbefolkade områdena i de sydvästra delarna av landet har grisproduktionen på många håll förbjudits helt. Sedan 2015 har produktionen av suggor sjunkit kännbart, vilket har bidragit till en utveckling som gör Kina till världens största importör av griskött.
Samtidigt pågår nya investeringar i grisproduktionen i västra Kina. I år har den inhemska produktionen tagit ny fart. Å andra sidan har konsumtionen ökat mindre än beräknat, vilket påverkar importen i negativ riktning.
Under fjolåret importerade Kina ännu tre miljoner ton griskött från världsmarknaden. I år uppskattar experterna att importen kan sjunka till två miljoner ton. Detta har påverkat nästan alla exportnationer men EU torde förlora större marknadsandelar än USA.

EU vänder sig till nya marknader
EU strävar till att kompensera den minskande exporten till Kina med ökade leveranser till andra asiatiska länder som Japan, Vietnam, Sydkorea och Filippinerna. Enligt ISN torde konkurrensen skärpas kännbart på världsmarknaden under nästa år.
De starka producentländerna USA, Kina och Brasilien har den senaste tiden rustat upp sin produktion ordentligt. Den effektiverade produktionen förväntas nu ge resultat i form av utvidgade marknadsandelar. Stora anläggningar har dessutom byggts i Ryssland.
EU-exporten av gris minskade med 11 procent mellan januari och juli 2017. Den viktigaste orsaken är de avtagande exportmängderna till Kina. Den tyska grissektorn fick ta den största stöten. Exporten minskade med 23 procent.
Enligt EU-kommissionen är EU:s handelsbalans inom grissektorn fortfarande positiv med ett överskott på ungefär 2,5 miljoner ton slaktvikt. EU är ledare på världsmarknaden för griskött före USA.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab