Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
3.11.2017 / Landsbygdens Folk
Sjunkande sockerpris bekymrar EU-experter
Produktionen ökar både i EU och globalt. Under den löpande kampanjen skördar de europeiska jordbrukarna mer sockerbetor än hemmamarknaden kan svälja. Betarealen ökade detta år med 16,3 procent och avkastningen var hög.
Efterfrågan på socker har däremot hållits konstant under flera år. EU:s självförsörjningsgrad på vitsocker ökar detta år med åtta procent till 89 procent. Snart kan hemmamarknaden i sin helhet mättas med inhemskt betsocker.
Det farligaste hotet är överskottet på världsmarknaden. Enbart i år handlar det om 4,6 miljoner ton. Marknadsexperterna befarar att läget inte kan förbli hållbart alltför länge. EU-priset väntas snart falla i riktning mot världsmarknadspriset.
Enligt den tyska webbsidan TopAgrar noterades priset för vitsocker till 534 euro per ton på londonbörsen i februari. Åtta månader senare hade priset fallit med 40 procent, till 317 euro per ton.

Strategierna måste ses över
Den tyska sockerkoncernen Nordzucker som bland annat äger Sucros, tror att överskottet på världsmarknaden snart också kan sätta sin prägel på EU-priserna. Det uppger Nordzuckers avgående styrelseordförande Hartwig Fuchs för TopAgrar.
Enligt Fuchs ställer de europeiska sockerkoncernerna förhoppningarna till en ökande export till tredjeländer. Exportbegränsningarna har avvecklats och det är fritt fram för EU att exportera hur mycket socker som helst om någon vill köpa det.
Problemet är prisnivån. För att kunna hävda sig mot den subventionerade sockerexporten från Brasilien och Indien måste priset stämma. EU-sockrets goda kvalitet kunde eventuellt ändå premieras av köparna med ett påslag.
På hemmamarknaden kan sockerkoncernerna försöka bromsa importen av socker genom att satsa på regionala marknader. I bästa fall kan rörsocker helt ersättas av betsocker. Aktörerna befarar ändå att sockerpriset kommer att sjunka.
Än så länge skyddas EU-produktionen av höga tullar på importerat socker. Tullarna stöder ett högre sockerpris inom EU. Nya handelsavtal kan emellertid pressa fram tullsänkningar, som tvingar fram nya anpassningar till världsmarknaden.

De stora länderna kritiserar kopplade stöd
Branschen söker kontinuerligt metoder för att sänka kostnaderna. Kostnaderna för sockerbetsodlingen kan sänkas genom en effektivare rådgivning och nya metoder. Större lager ger manöverutrymme för att motverka volatila priser.
De stora betodlarorganisationerna räknar ändå framöver med fluktuationer i både mängder och priser. Betodlarna i de ledande producentländerna är missnöjda med de kopplade EU-stöden som skyddar sockerbetsodlingen i elva länder, bland dem Finland.
De tyska betodlarnas centralorganisation WVZ betecknar de kopplade stöden som snedvriden konkurrens. Följaktligen kräver WVZ att de kopplade stöden avvecklas efter 2020 i samband med nästa CAP-reform.
De stora organisationerna pressar hårt på EU-kommissionen i frågan. De anser att odlingen av sockerbetor framöver måste koncentreras till de effektivaste områdena, framför allt Frankrike, Tyskland och Benelux.
Kommissionen försöker jämka mellan viljorna och argumenterar att de nya chanserna på världsmarknaden gynnar de mest produktiva sockerbruken. De kopplade stöden är en förutsättning för att upprätthålla betodlingen i mindre produktiva länder.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab