Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
3.11.2017 / Landsbygdens Folk
Lantmännen Agro importerar
svenskt foderkorn till Vasa

Odlarna har haft förhoppningar på högre kornpriser i höst. Men de förväntningarna kan nu vara grusade. I onsdags kom uppgifter om att Lantmännen Agro, som i år köpte upp K-lantbruk, planerar att importera 2.950 ton svenskt korn från Västerås till Vasa hamn kommande vecka.
- Jag är mycket förvånad över att Lantmännen Agro gör så här. Bolaget vill att jordbrukarna ska sälja, men de är inte beredda att betala för våra produkter, säger Martin Edman, ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott.
- I stället importeras korn från Sverige. Jag har sett tv-reklamerna där bolaget säger att de tar ansvar från jord till bord och för en levande landsbygd. Men hur menar de nu? Jag har ingen förståelse för den här importen och den fina inställning som påstås visas i Sverige för jordbruket har nu fått sig en allvarlig törn här.

Exportbehov sedan tidigare
Enligt Spannmålsbranschens samarbetsgrupps, VYR, första skördeprognos den 25 september 2017 beräknades årets kornskörd vara 1.520.000 ton. Den inhemska konsumtionen av korn är beräknad till 1.329.000 ton. Det finns därmed redan nu ett exportbehov på cirka 190.000 ton korn.
- Import i det här skedet sätter press på priset nedåt på den inhemska marknaden, vilket är olyckligt med tanke på att priserna nu redan är låga. Vår uppfattning är att det inte finns något importbehov utan att tillgången av korn är tillräcklig, säger Rikard Korkman, ombudsman för SLC.
På Lantmännen Agros webbsida framgår att priset på foderkorn i dagsläget är 137 euro fritt Vasa, vilket är mycket lågt med tanke på jordbrukarnas produktionskostnader enligt ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.
- Enligt våra beräkningar blir importen betydligt dyrare. Räknas hamnavgifter och lastnings- och transportkostnader in hamnar priset på ungefär kring 170 euro tonnet levererat till Vasa. Med ett skäligare pris än i dagsläget skulle odlarnas intresse att sälja vara betydligt större och inköparna få sitt behov fyllt, säger Grannas.
Producentorganisationen har beredskap att snabbt hjälpa till att lösa dylika behov av spannmålsråvara från den inhemska marknaden, för att hitta en lösning som också på sikt är hållbar.

Importören har förbundit sig att leverera
- Vi har redan tidigare på året förbundit oss att leverera korn till industrin, men jordbrukarna har inte bjudit ut sådana mängder åt oss att vi kan fylla våra förpliktelser utan det här importpartiet, kommenterar spannmålschefen vid Lantmännen Agro i Finland Mauri Koivula.
Enligt spannmålschef Koivula har beslutet att importera partiet fattats i Finland. Det har alltså inte i sig med Lantmännens övertagande av K-lantbruk att göra.
- Jag vill också understryka att partiet inte kommer ut i handeln utom i mycket små mängder, det handlar om en vara som en köpare redan har beställt och den levereras dit.
Mauri Koivula uppger att Lantmännen Agro i Finland har bjudit jordbrukarna 150 euro per ton för foderspannmål.
- Det borde nog vara ett fullt konkurrenskraftigt pris på den finländska marknaden just nu, säger han. - CT/MG

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab