Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
23.9.2002 08:06:15 / LF
EU-utvidgningen prioriteras, CAP-reform skjuts i bakgrunden
I tvisten om direktstöden i samband med EU-utvidgningen förefaller positionerna att börja närma sig varandra. Samtidigt skjuts EU-kommissionens förslag till en radikal mellanöversyn av CAP mer i skymundan.
De fastkörda ställningarna inför EU-utvidgningen visar tecken på att att luckras upp. Fyra månader före det viktiga mötet i Köpenhamn förefaller det som om parterna skulle vara beredda till ett närmande.
De nuvarande EU-15-regeringarna gör stora ansträngningar för att enas. Basen är EU-kommissionens förslag från i vintras om en successiv höjning av direktstöden till kandidatländerna under tio år.
Bakom kulisserna filar man på en acceptabel kompromiss. Utgångspunkten är att den nuvarande lantbrukspolitiken är bättre än sitt rykte. En radikal reform just nu betraktas av en majoritet som överflödig.
Den tyska regeringen har avvikit från sitt krav på en förtida agrarreform som ett villkor för att acceptera utvidgningen av unionen. Frankrikes president Jaques Chirac har fått Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder att inta en moderatare hållning och breddar så vägen för en gemensam europeisk linje.
I gengäld har Chirac gjort vissa medgivanden som gäller tiden efter 2007. Han sägs ha lovat Schröder att de agrara utgifterna på lång sikt ska hållas nere. Schröder har oroat sig över att ett EU med 25 medlemmar blir en okontrollerbar koloss som driver de nettobetalande länderna till ruinens brant.
EU-kommissionär Franz Fischler underströk i våras att EU:s utvidgning och en reform av CAP är två skilda saker som måste hållas i sär. EU:s nettobetalande länder satte emellertid en sänkning av direktstöden som villkor för utvidgningen. Nu tenderar man igen att respektera EU-kommissionens vilja.
De nuvarande EU-länderna måste finna en gemensam formel före toppmötet i Bryssel den 24-25 oktober. Där ska man ge kandidatländerna ett bud om vad de har att vänta i form av direktstöd och övriga agrarfrågor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab