Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
27.10.2017 / Landsbygdens Folk
Kompromiss ger chans till bättre regler för biomassa
Omröstningen gällde det så kallade Red II-direktivet, som är en uppdatering av det nuvarande förnybarhetsdirektivet. Utskottets ursprungliga förslag har betecknats som ett hot mot möjligheterna att producera energi av biomassa.
Utskottet godkände emellertid också ett alternativt kompromissförslag med riskbaserade hållbarhetskriterier. Därmed är spelet inte förlorat.
- Nu har vi chansen att arbeta för ett hyggligt slutresultat, säger EU-parlamentarikern Nils Torvalds (ALDE).
Enligt Torvalds blev resultatet i omröstningen om hållbarhetskriterierna för biomassa sist och slutligen bättre än han på förhand kunde ana. Kompromissen står närmare det hållbara nordiska skogsbruket och erbjuder en nödvändig respit för förändringar.

Mellaneuropeisk okunskap
Torvalds medger att det ännu finns många ur teknisk synpunkt oroande detaljer.
Förslaget återspeglar långt den mellaneuropeiska okunskapen om skogsanvändning. Den gröna rapportören Bas Eickhout har efterlyst strikta begränsningar.
Det finns gott om detaljer som inte är särskilt genomtänkta. Därför finns det möjligheter att övertyga andra parlamentariker om behovet av en vettig kompromiss. Nu finns det utrymme att finslipa kompromisserna och formulera goda ändringsförslag i plenum.
Torvalds vill medvetet lugna ner stämningarna. Industrin står inför investeringar i miljardklassen och behöver stabila regelverk som man kan lita på. Det gäller att analysera situationen och gå vidare. Målet är att behålla ett hållbart, nordiskt skogsbruk.
Härnäst ska förslaget behandlas i parlamentets industriutskott. En strategisk etapp blir den viktiga behandlingen i plenum i januari. Därefter står trepartsförhandlingarna mellan kommissionen, rådet och parlamentet i tur.

Komplicerade regler med oklara detaljer
Både politiker och lobbyister har kritiserat de föreliggande förslagen med sina många detaljer som är nästan omöjliga att bena ut. Ur finländsk synpunkt är det ändå positivt att förslaget stöder en riskbaserad bedömning.
Förslaget tillåter dessutom användning av virke från torvmarker. Det ska också vara tillåtet att använda gallringsskog som råvara för bioenergi. För övrigt begränsas storskalig användning av avfall och rester från skogsbruket.
Förbudet mot växtbaserade biobränslen ska fortsätta. Tallolja ska inte längre få användas som fossilfritt bränsle. Detsamma gäller bränslen på spannmål och raps. Förändringarna skulle allvarligt försvåra utvecklingen av fossilfria biobränslen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab