Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
23.9.2002 08:06:27 / LF
Livsmedelsmyndigheten förbereder sin organisation
Styrelsen för EU:s nya livsmedelsmyndighet EFSA har samlats till sitt första möte. EU-kommissionen ställer stora förhoppningar på det nya organet, som ska bidra till att optimera livsmedelssäkerheten inom unionen.
Styrelsen ska under hösten bygga upp organisationens strukturer och framför allt utse en chef för den nya myndigheten. Posten ska tillträdas i början av 2003. Den nya chefen får ansvaret för den verkställande förvaltningen.
Det är inte omöjligt att den nye chefen blir en finländare. Enligt uppgifter från Finfood är professorn i industriell mikrobilogi Tiina Mattila-Sandholm en av de tre "toppkandidaterna" till posten. Enligt uppgift är de andra två en dansk och en britt.
EU-kommissionären för livsmedel och konsumentskydd, David Byrne, sade före mötet att det första styrelsesammanträdet är ett viktigt steg.
Under ett besök i Finland denna vecka ville Byrne dock inte ännu ta ställning till placeringsorten för verket, men han anser att Finland ligger för långt ifrån de regioner där det visat sig att mest behövs övervakning.
Livsmedelsverket kommer tillfälligt att placeras i Bryssel. Beslutet om den slutliga placeringen görs av ledarna för EU-ländernas regeringar på ett gemensamt möte. Finland har som känt krävt att få livsmedelsverket. Saken har hittills fallit på Italiens motstånd.
- Finland kunde få något annat EU-verk i stället, menar David Byrne.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab