Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
27.10.2017 / Landsbygdens Folk
IARC-rapport om glyfosat var möjligen redigerad
Journalisten Kate Kelland har granskat studien utifrån koncept som blev tillgängliga som en del av rättegångarna mot Monsanto. Kelland har jämfört konceptet med den slutliga rapporten och påträffade signifikanta skillnader.
Granskningen tyder på att IARC-forskarna avsiktligt har lämnat bort material om studier som inte stöder kopplingar mellan försöksråttor och cancer.
Kelland uppger att hon har funnit åtminstone tio punkter där en negativ slutsats har strukits som fastställer att glyfosat inte kan påvisas som cancerframkallande hos råttor. I stället har en neutral eller positiv slutsats tillfogats.
IARC har tillbakavisat anklagelserna som grundlösa. I ett pressmeddelande i världshälsoorganisationen WHO:s namn betonar IARC att deras forskning är transparent och oberoende och följer vedertagna principer.
IARC är det enda forskningsinstitutionen som betecknar glyfosat som en cancerframkallande substans. Glyfosat har genomgått flera vetenskapliga bedömningar utan anmärkningar under de 40 år som substansen har funnits på marknaden.
Rapporten har fått stor uppmärksamhet i offentligheten och används flitigt som referens i debatten om ett eventuellt förbud mot glyfosat i EU. Glyfosatets förespråkare betonar att det politiska beslutet måste bygga på strikt vetenskapliga ramar.
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca upprepade i veckan sin vädjan till EU att förlänga tillståndet för glyfosat med femton år. Det finns ingen förnuftig orsak att förhindra ett fortsatt tillstånd, sade Copa-ordföranden Joachim Rukwied.
Rukwied underströk att alla vetenskapliga EU-institutioner bygger sina rekommendationer om en förlängning på entydiga forskningsresultat. De bekräftar att glyfosat är riskfritt att använda.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab