Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
27.10.2017 / Landsbygdens Folk
Fäll vildsvin när ni träffar på dem
- Om afrikansk svinpest konstateras i Finland blir det mycket svårt att fortsätta med svinköttexporten till Kina, konstaterar kanslichef Jaana Husu-Kallio.
Hon och jordbruksminister Jari Leppä sade vid en journalistträff i måndags att de önskar att jaktlagen i samband med älgjakten också skjuter vildsvin, om de stöter på dem.
Jaktförordningen ändrades i år för att effektivera vildsvinsjakten. Det blev tillåtet att fånga vildsvin levande i en inhägnad för att kunna avliva flera individer på samma gång. Det är också tillåtet att använda fasta artificiella ljuskällor vid jakten. Målet är att fälla åtminstone 500 vildsvin för att reducera stammen märkbart.
Som ett led i kampen mot afrikansk svinpest ber Evira jägare sända in prover av fällda eller som döda påträffade vildsvin. Jägarna får en ersättning för insända uppgifter. Mera information om provtagningen finns på Eviras hemsida. Även svinproducenternas förening Suomen Sikayrittäjät rf betalar en belöning åt jägare som fällt vildsvin.
I Finland får vildsvin jagas året runt. Suggor med under ett år gamla kultingar är fridlysta från mars till och med juli.

Anna Kujala
tema.lf@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab