Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
20.10.2017 / Landsbygdens Folk
Stefan Thölix tror ännu på vettig LULUCF-lösning
- Efter omröstningen i EU-parlamentet, som var till vår fördel, vill jag gärna tro att det fortfarande är möjligt att uppnå en vettig kompromiss. Trepartsförhandlingarna mellan parlamentet, ministrarna och kommissionen inleds omedelbart och vad jag vet har någon bakre gräns inte fastställts, säger Stefan Thölix och tillägger:
- Låt vara att man gärna ser att frågan behandlas färdigt under det estniska ordförandeskapet.
Enligt Stefan Thölix är det viktigt att Finland får en möjlighet att räkna in skogarnas faktiska tillväxt jämfört med avverkningarna.
- Det är tillväxten som betyder något, det är den som binder kolet, slår han fast.
Den historiska orsaken till att den kompromiss, som miljöministrarna nu enades om, inte räcker för Finland är att vi under de föreslagna referensperioderna har avverkat betydligt under vår tillväxt. Det gäller för både den referensperiod som EU:s miljöministrar nu valt att stödja, det vill säga 2000-2009 och EU-kommissionens ursprungliga referensperiod på 1990-2009. EU-parlamentet har föreslagit perioden 2000-2012.
- Det beaktas ju inte alls, att vi avverkat betydligt under tillväxten, säger Stefan Thölix. Jag är i alla fall övertygad om att vår miljöminister Kimmo Tiilikainen (c) gjorde vad som var möjligt på miljöministermötet. Däremot kan jag inte förena mig med dem som säger att vi kan importera virke i stället för att avverka vårt eget virke.
Stefan Thölix avser närmast de investeringar som just nu är aktuella inom skogsindustrin och som gör att behovet av virke stiger, i värsta fall mer än vi kan avverka utan att klassas som utsläppskälla. Det finns de som anser att import från exempelvis Ryssland är det förmånligaste alternativet.
- Men som sagt jag vill inte tro att det blir nödvändigt heller utan nu ska vi satsa på att uppnå en lösning i de fortsatta förhandlingarna.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab