Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.10.2017 / Landsbygdens Folk
Regeringens tilläggsanslag
en välkommen handräckning

- Det är bra att regeringen har insett verkligheten på gårdarna. Regeringens handräckning kommer aktiva jordbrukare till del, kommenterar SLC:s ordförande Holger Falck. Han påminner om att tilläggsmedlen även i praktiken bör betalas ut till jordbrukarna så snabbt som möjligt.
SLC välkomnar även att finansministeriet tillsätter en arbetsgrupp för att utreda om man kan lätta skatten på försäkringspremier för skördeskadeersättningar. Finland är det enda EU-land som uppbär 24 procent i skatt på dylika försäkringspremier.

Tillägg också för ork i arbetet
Det var i tisdags som jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) meddelade att regeringen har kommit överens om en satsning på 25 miljoner euro för att stöda jordbrukarna. Satsningen är en följd av årets svåra skördeförhållanden. Medlen anvisas jordbrukarna via återbäring av energiskatt.
Av summan är 15 miljoner euro nya medel. För att åtgärda den akuta krisen ska sedan 10 miljoner euro av de medel som anvisats gårdsbrukets utvecklingsfond omfördelas.
Dessutom inrättar alltså finansministeriet en arbetsgrupp för att utreda om man kan minska skatten på premier för försäkringar mot skördeskador.
Därutöver kommer ytterligare en miljon i tilläggsanslag för att stöda jordbrukarnas ork i arbetet inom projektet Ta hand om bonden.

Söker om EU-stöd
Regeringen lovar också att Finland ansöker om EU-stöd på grund av exceptionella väderleksförhållanden. Före förhandlingarna om budgetramarna i vår utreder regeringen om EU:s regler för statligt stöd tillåter att Finland inför ett permanent system med beviljande av statsborgen för att lindra gårdarnas likviditetsproblem i exceptionella situationer.
Som ett led i de riktlinjer som fastställts i budgetförhandlingarna föreslås det att 21 miljoner euro reserveras i kompensationsersättning, det vill säga LFA-stöd. Regeringen har tidigare lovat att de pengarna skulle beviljas i en tilläggsbudget i år. De är en del av krispaketet för 2016.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab