Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.10.2017 / Landsbygdens Folk
Välkommet tilläggsanslag
men enbart plåster på såren

SLC Nyland konstaterar att beslutet i alla fall visar att regeringen förstått allvaret i situationen. Till den delen kan man vara tillfreds med att intressebevakningen har lett till resultat. Men styrelsen framhåller att det behövs ytterligare åtgärder och upprepar kravet om att regeringen skall återta beskärningen om 5 euro/hektar i kompensationsersättningen för 2018 och 2019.
Regeringens åtgärder är ändå bara plåster på såren. Grundorsaken till jordbrukets lönsamhetskris är den låga prisnivån på jordbruksprodukter. Handeln och industrin bör även de ta ansvar för att de finländska jordbrukarna skall få ett rättvist pris.
Vill man att vi har inhemska och ansvarsfullt producerade livsmedel även i fortsättningen måste bonden få ett högre pris. Annars tar produktionen sakta men säkert slut.
Med nuvarande priser och med stigande kostnader lönar det sig inte att satsa på konventionell spannmålsproduktion. I synnerhet som Yara höjt gödselpriserna med en femtedel jämfört med förra hösten. Med rådande prisförhållanden kan man vänta sig en betydande ökning i de gröna arealerna nästa år.
Virkespriserna släpar likaså efter och måste höjas. Många jordbrukare är nu tvungna att avverka för att klara ekonomin, men en stor del av skogen ägs idag av andra än jordbrukare. Virkespriserna bör nu höjas för att öka intresset för att sköta sin skog och göra virkesaffärer, för att möta industrins ökade virkesbehov.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab