Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
23.9.2002 08:06:50 / LF
Osynligt djurstängsel utvecklas i Frankrike
Franska lantbruksingenjörer har utvecklat ett diskret djurstängsel. Elektriska impulser från en kabelslinga på marken ska hindra kor som bär ett elektroniskt halsband att lämna det ingärdade området.
Det osynliga stängslet har utvecklats av ingenjörer vid Cemagref, det franska centret för agrarteknik i Grenoble och Clermont. Idén baserar sig på en kabelslinga som förankras på marken. Systemet matas med svagström.
Korna förses med ett halsband med integrerad mikroprocessor och en mottagare. Den reagerar i två steg på svagströmsimpulserna från kabeln. Så fort kon överskrider den s.k. varningszonen, som befinner sig 1,5 meter innanför kabelslingan, tonar en ljudsignal. En ko som ignorerar varningen och går vidare, hamnar i den s.k. bestraffningszonen. Halsbandet utlöser en svag men obehaglig elstöt.
Systemet bygger på omfattande studier av beteendemönstret hos nötkreatur. Sålunda utlöser halsbandet elstötar bara i de fall där djuren hotar att ta sig över stängslet. Bestraffningen beror på hur kon beter sig i varningszonen.
Det osynliga stängslet fungerar utan övervakning. Svagströmsgeneratorn matas med batterier eller solceller. Halsbandet fungerar en hel sommar med en uppsättning batterier.
Fransmännen har testat systemet med flera olika nötdjursraser och betecknar produktutvecklingen som avslutad. Härnäst ska det diskreta stängslet anpassas för hästar. Enligt de franska ingenjörerna torde det vara svårare att utveckla stängslet för fårskötsel, då fårens beteendemönster klart skiljer sig från beteendet hos kor och hästar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab