Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.10.2017 / Landsbygdens Folk
Sockerbetsodlarna upprörda
över höjda transportkostnader


Odlarna i Pensala, som ligger 310 kilometer från fabriken i Säkylä, hör till de största förlorarna.
- Den här ändringen motiverar oss inte att börja med upptagningen. Marginalerna bara minskar och lönsamheten försämras, men inte har vi några alternativ. Sockerbetorna ska upp ur jorden, men vi förstår inte att transporterna stiger med så här mycket. För oss här uppe blir det mycket sämre, säger Bo-Erik Nyman som odlar sockerbetor tillsammans med brodern Per-Ove i Pensala.
Orsaken till ändringen är att Sucros, som har kontraktsodlare runt om i landet, har haft en anbudstävlan om transporterna och valde den förmånligaste. Nu är alla odlare som inte har egen transport hänvisade till företagets nyvalda transportföretag.
Trots att Sucros kompenserar för transporten upp till 145 kilometer blir det nu mycket dyrare för de odlare som har ett långt avstånd till Säkylä.
- Det beror på att deras trafikant har högre fraktkostnader än de trafikanter som vi själva har använt oss av. Men eftersom vi inte längre får använda våra egna trafikanter utan är tvungna att använda Sucros fraktsystem blir det dyrare för oss, konstaterar Kjell Häggblom som är sockerbetsodlare i Pensala.

Tusentals euro dyrare
Framför sig på bordet finns flera papper med uträkningar som visar att de förlorar rätt stora summor jämfört med i fjol. Bo-Erik Nyman utgår från en skörd på cirka 500 ton sockerbetor som levereras med tio olika transporter till Säkylä.
- För det första blir det cirka 145 euro dyrare per lastbil och med tio transporter blir det en ökad kostnad på cirka 1.450 euro för oss, konstaterar han medan miniräknaren går varm.
Nyman fortsätter med sina beräkningar som har inräknat en mullandel på 10 procent, något som är kutym gällande transport av sockerbetor. Han konstaterar att taxorna som den nya trafikanten har dessutom är betydligt högre än deras egen, som alltså förlorade anbudstävlan.
- Skulle vi få använda samma trafikant som vi gjort i många år hade varje transport av sockerbetor på 50 ton blivit över 400 euro billigare. Räknar vi med tio transporter på 50 ton handlar det om närmare 4.200 euro som vi nu förlorar. Det är stora summor med tanke på att producentpriserna har gått ner för varje år, säger Bo-Erik Nyman.
Kjell Häggblom är besviken över situationen när siffrorna klarnar.
- Varför ska det vara så att det är vi producenter som alltid får ta smällen? Vi skrev kontrakt med Sucros i februari och kryssade för att vi sköter transporterna själva. Men plötsligt ändrar villkoren och vi visste ingenting förrän vi hörde om det nya systemet för några veckor sedan. Trots att Sucros nu betalar en del av frakten har taxorna skruvats upp så att det ändå blir dyrare för oss. Vem vinner på det här? Jag kan inte se att Sucros gör det heller. Nu försämras vår lönsamhet ytterligare och det är ett hårt slag med tanke på att varje cent är viktig för oss odlare, säger han.

Sämre skörd och sockerhalt
Utöver det har växtsäsongen varit utmanande. De få soltimmarna under sommaren ha ha bidragit till att sockerprocenten är mindre än normalt. Låg sockerprocent kan i sin tur ge avdrag på producentpriserna.
- Det verkar också som att betorna har vuxit dåligt så risken är stor att vi inte kommer upp i normala mängder. Jag har tagit upp ett lass sockerbetor och de ser mindre ut än vanligt och det här kommer också att påverka lönsamheten om rotskörden är sämre än normalt, säger Nyman.
Upptagningen är i startskedet och redan nu vill den nya trafikanten påbörja transporterna. Det enda vettiga nu, enligt odlarna i Pensala, är att Sucros bryter kontraktet med den nya trafikanten.
- Det bästa för alla odlare som drabbas negativt av förändringarna vore att Sucros återgår till det som vi kom överens om i kontraktet. Vi anser att de ska bryta kontraktet med trafikanten och låta oss sköta transporterna som tidigare. Det vore logiskt, säger de.

Sockerindustrin utnyttjar odlarna
Sebastian Sohlberg, ordförande för SLC:s sockerbetsutskott, har tillsammans med MTK förhandlat om branschavtalet mellan odlarna och sockerindustrin. Förhandlarna som representerar jordbrukarna har inte varit medvetna om Sucros prisnivå för transporter.
Men i och med de olägenheter som uppkommit närmast tack vare tidsbrist och dålig kommunikation samt utebliven eller fel information så har förhandlingsgruppen påpekat bristerna till Sucros.
- Vi upplever att tidsramen har varit för stram och att Sucros inte handlat enligt god kutym. Sockerindustrin har kanske inte gjort juridiskt fel, men med tanke på framtiden och det förtroende som ska byggas är det viktigt att det här reds upp. Vi anser att Sucros har utnyttjat sin ställning på ett ojuste sätt och borde gå odlarna till mötes.
- Vi hoppas att den här situationen kan lösas och bollen ligger nu hos Sucros och Tero Tanner. För som det är nu har sockerindustrin utnyttjat odlarna som inte visste om det här när de skrev kontrakt i vintras. Därför anser vi att odlarna kan särbehandlas i år medan de är medvetna om läget inför nästa odlingsår, säger Sohlberg.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab