Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
13.10.2017 / Landsbygdens Folk
SLC: Skördeläget kräver nationella åtgärder
Enligt de uppgifterna har jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) rapporterat om det svåra skördeläget och EU:s lantbrukskommissionär Phil Hogan har reagerat med att visa förståelse. Finland fortsätter visserligen att hålla kommissionen underrättad om läget.

Höjda återbäringar på bränsle och elskatter?
- Något konkret ser dock inte ännu ut att komma från EU, så bollen är tillbaka för åtgärder på nationell nivå, säger Holger Falck bestämt. Från producentorganisationerna har vi tidigare föreslagit förhöjningar av accisåterbäringarna, vilket alla jordbrukare har nytta av, men statsmakten har inte hörsammat det förslaget. Det är skäl att ta upp förslaget på nytt.
I anslutning till budgeten för 2018 höjs dessutom bränsleskatterna på exempelvis lätt och tung brännolja, men återbäringen till jordbruket höjs inte.
- Detta är helt emot skrivningen i regeringsprogrammet att "inga skyldigheter som ger upphov till nya kostnader införs under regeringsperioden", säger Holger Falck.

Förskottet på LFA-stödet har utbetalats
Vill man se något positivt så inleddes utbetalningen av förskott på LFA-ersättningen och ersättningen för ekologisk växtproduktion förra veckan.
Förskottets andel var 85 procent mot normalt 75 procent. Samma förhöjning tillämpades i fjol.
Förskottet på miljöersättningen och ersättningen för djurens välbefinnande är på kommande i november och de direkta stöden från EU i december som förra året.

Dags att gå till banken
Finns det något som den enskilda jordbrukaren kan göra?
- När pengarna på kontot håller på att sina och det blir allt svårare att betala räkningarna är det hög tid att gå till sin bank. Många har dessutom en amortering i slutet av den här månaden på stats- eller räntestödslån utöver eventuella amorteringar på vanliga lån. I fall det kniper är det bäst att så fort som möjligt ta kontakt med banken för att få amorteringarna framflyttade, säger Holger Falck.
- Bankerna brukar vara tillmöteskommande om gårdens ekonomi i övrigt vilar på en stabil grund.
Ännu en möjlighet, fastän den kanske måste räknas som långsiktigare, är att utnyttja den ekonomiska delen av Råd 2020 för att vid behov få råd och hjälp med att trimma gårdens ekonomi.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab