Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
6.10.2017 / Landsbygdens Folk
Utkastet till handlingsprogram
för SLC klart för kommentarer


Utkastet till SLC:s handlingsprogram 2017-2022 baserar sig på SLC:s strategi 2022 med tjugo strategiska åtgärder som antogs av SLC:s fullmäktige i juni 2016.
- Nu är det dags att konkretisera strategin i form av ett handlingsprogram som ska fastställas av SLC:s fullmäktige i november, säger Laxåback.
De tjugo strategiska åtgärderna som är listade i utkastet till handlingsprogram har gett upphov till konkreta åtgärdsförslag på både central och lokal nivå. SLC:s strategiarbetsgrupp är involverad i arbetet och kommer att behandla utkastet nästa vecka, men nu efterlyser Laxåback aktivitet också på fältet.
- Det är önskvärt att medlemmar, lokalavdelningar och medlemsförbund samt våra egna utskott kommer med sina synpunkter. Vi vill gärna ha respons på hur väl vi har lyckats precisera de olika punkterna i handlingsprogrammet.

Fyra huvudteman
Handlingsprogrammet är liksom SLC:s nya strategi uppdelat i fyra huvudteman: politik, marknad, sociala frågor och kompetens. Under varje temahelhet finns underteman där det förklaras hur SLC jobbar centralt och lokalt med de olika frågorna.
Då det till exempel gäller politik och EU:s beslutsfattande är det viktigt att Finlands specifika förhållanden beaktas i beslutsfattandet.
- Det här var en lärdom vi fick då LULUCF-frågan behandlades i EU-parlamentet, säger Laxåback.
Till konkreta SLC-frågor hör också fungerande trafikförbindelser i landskapen.
Då det gäller marknaden lyfter SLC bland annat fram att det behövs lagstiftning som fungerar som en typ av styrinstrument för hur livsmedelskedjan ska fungera.
- Vi har också varit aktiva i konsumentarbetet med bland annat kontakten till skolor. Via ett aktivt konsumentarbete kan vi få starkare argument för våra krav, säger Laxåback.
Sociala frågor som pensionstrygghet, avbytarservice och en fungerande företagshälsovård är mycket viktiga för medlemskåren, inte minst i samband med den förestående landskapsreformen. Detsamma gäller utbildningens betydelse.
- Det gäller både nuvarande och framtida bönder; de behöver en sådan utbildning som möter kommande odlares krav och förväntningar.
Ungdomsfrågor har också varit i fokus då formuläret gjorts upp och vissa punkter har lyfts fram specifikt som ungdomsfrågor.
- Även SLC:s skogsutskott har gett kommentarer på handlingsprogrammet. Det här är första gången som skogsägarmedlemmarna har en direkt möjlighet att påverka.

Dialog med medlemskåren viktig
Något som Jonas Laxåback specifikt vill lyfta fram är dialogen med medlemskåren.
- Jag skulle gärna se att vi skulle bli ännu bättre på den. Vi behöver en aktivare dialog mellan medlemmar och organisationen. Det är inte ändamålsenligt att alltid vänta till exempel till följande kongress utan dialogen borde ske kontinuerligt.
Det elektroniska svarsformulär som nu har utvecklats är ett led i detta.
- Upplägget är gjort så att formuläret är uppdelat enligt de fyra temaområdena politik, marknad, sociala frågor och kompetens. Man kan gå in och svara på alla frågor eller välja att svara enskilt på någon av de fyra temahelheterna. Svarsalternativen är graderade från ett till fem och under varje fråga kan man också kommentera med egna ord. Man kan svara antingen som enskild medlem eller som grupp, till exempel en skogsvårdsförening eller lokalavdelning.
Svaren sammanställs och dokumenteras sedan på SLC:s kansli, som bereder ärendet för styrelsen. Efter det ger styrelsen ett förslag till fullmäktige. Svarstiden är fram till den 22 oktober, eftersom styrelsen måste hinna förbereda handlingsprogrammet till fullmäktigemötet.
- Det är mycket som kommer att ske under de närmaste åren, bland annat EU-parlamentsvalet våren 2019 och riksdagsvalet samma vår, för att inte tala om landskapsreformen. Därtill är beredningen på gång gällande EU:s jordbrukspolitik. Vi vill försöka undvika att jobba med "brandkårsutryckning" och istället ha framförhållning i arbetet, konstaterar Laxåback.
Frågeformuläret hittas på adressen: http://slc.fi/handlingsprogram

TEXT & FOTO
Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab