Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.10.2017 / Landsbygdens Folk
Stora skördeförväntningar
krossas på många gårdar

Rågtröskningen är slutförd på de flesta områden. I Södra Savolax är 75 procent av rågen tröskad och i delar av Norra Savolax är endast hälften tröskad. På en del gårdar i Savolax uppskattar man att till och med hälften av rågarealen inte kommer att bärgas. I Mellersta Finland och Österbottens kustområden blir 10-15 procent obärgad, men i övriga delar av landet endast några procent.
Rågskörden uppskattas vara tillfredsställande i stora delar av landet. I Nyland, södra Finlands kustområden och Egentliga Finland är skörden god, men i Södra Karelen och Norra Savolax försvarlig. Av skörden uppskattas 80-95 procent uppfylla kvalitetskraven för brödsäd, i Kymmenedalen endast 50 procent.
Höstvetetröskningen är slutförd på de flesta områden. Endast i Södra Savolax och Mellersta Finland är fortfarande 20 procent av höstvetet otröskat. Endast 2-5 procent av höstvetet uppskattas bli oskördat, i Mellersta Finland 10 procent.
Höstveteskörden är god i södra Finlands kustområden och Egentliga Finland, men mindre än normalt i Södra Karelen och Södra Savolax. Variationerna är stora mellan regionerna för hur stor andel av skörden uppfyller kvalitetskraven för brödsäd (20-90 %).

I genomsnitt 75 procent av vårsäden tröskad
Tröskningen av korn har hunnit längst bland vårspannmål. I kustområdena har 95 procent av kornet tröskats och på andra håll i södra Finland 70-85 procent. I Birkaland, delar av Savolax, Mellersta Finland och Kajanaland har 50-60 procent tröskats.
På många områden uppskattas att 5-15 procent av kornskörden inte kommer att bärgas på grund av långsam mognad eller förstörda bestånd, i Södra Savolax till och med 20 procent. Kornskörden uppskattas vara god i Sydvästra och Sydöstra Finland samt Mellersta och Norra Österbotten. I övriga områden är skörden tillfredsställande utom delar av Norra Savolax, där skörden uppskattas vara försvarlig.
Kvaliteten på kornet som har tröskats i slutet av september varierar stort mellan regionerna. I Kymmenedalen uppskattas kornskördens kvalitet vara god, men i Södra Karelen dålig. På andra håll varierar uppskattningarna om kvaliteten från försvarlig till tillfredsställande.
Av havren har 80-95 procent tröskats i kustområdena och Kymmenedalen. I Egentliga Finland och Nyland har 70-75 procent av havren tröskats och i övriga delar av landet hälften. 10-15 procent av havren uppskattas bli obärgad på de flesta områden, i Norra Österbotten 20 procent och i Norra Savolax till och med 35 procent.
Havreskörden uppskattas bli god i Sydvästra och Sydöstra Finland, Nyland, Södra Savolax, Mellersta och Norra Österbotten. Skördens kvalitet varierar från försvarlig till tillfredsställande. Hektolitervikterna för havre som har skördats i slutet av september har varit 55-62 kg/hl (normalt 52-55) och foderspannmålsdugligheten har varit 85-95 procent.
Tröskningen av vårvete har kommit längst i kustområdena och Egentliga Finland, där 70-95 procent har tröskats. På andra håll har skörden kommit halvvägs, med undantag för Norra Savolax, Mellersta Finland och Norra Österbotten, där tröskningen är i sin början eller ska påbörjas.
I östra Finland uppskattas att 25-30 procent av vårvetet inte kommer att bärgas, på andra håll blir 5-10 procent obärgat. Vårveteskördens kvalitet är på de flesta områden försvarlig eller till och med dålig.

Mycket av bondbönan och oljeväxterna bärgas inte
Rybs- och vårrapsbestånden har mognat långsamt. Rybströskningen är längst hunnen i Nyland och södra Finlands kustområden, där 70 procent av bestånden har tröskats. I Södra Karelen och Kymmenedalen har 50-60 procent av rybsen tröskats. I Egentliga Finland och Satakunda är skördearbetet alldeles i sin början.
I södra Finland uppskattar man att 2-15 procent av rybsarealen inte kommer att bärgas. I landets mellersta och norra delar är rybsens utveckling och mognad ännu rejält på hälft. Uppskattningarna om den areal som inte bärgas är i klassen 50 procent, men odlarna är fortfarande förhoppningsfulla i fråga om tröskningen.
I Nyland har man tröskat 70 procent av rapsbestånden och i södra Finlands kustområden och Södra Karelen 30-50 procent. I södra Finland uppskattar man att endast 5-15 procent av rapsarealen inte kommer att bärgas. På andra håll har man inte vågat ge någon prognos om den areal som inte bärgas, då bestånden fortfarande är så ofärdiga.
Rybs- och vårrapsskörden uppskattas bli god i Egentliga Finland och Kymmenedalen, men försvarlig i Mellersta Finland och Österbottens kustområden. Rybsens och rapsens kvalitet uppskattas allmänt vara försvarlig. Skördens kvalitet uppskattas bli tillfredsställande endast i Nyland och Egentliga Finland.
Tröskningen av bondböna har hunnit längst i södra Finlands kustområden, där 50-80 procent av bondbönan har tröskats. I Nyland och Egentliga Finland har ungefär en tredjedel tröskats.
Bestånden har mognat långsamt, varför en betydande del av skörden hotar att bli obärgad i landets mellersta och norra delar. Skörden uppskattas bli god i Nyland och Egentliga Finland, tillfredsställande i landets mellersta delar och försvarlig i landets norra delar.
Skördens kvalitet uppskattas bli dålig eller försvarlig på många områden. Endast i Nyland är bondbönans kvalitet god.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab