Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.10.2017 / Landsbygdens Folk
Danska bönder rasar mot kampanj för ekomat

Coop och miljöorganisationen Danmarks Naturfredsforening har startat en gemensam kampanj om temat ekologi och rester av växtskydd i livsmedel. Målet är att öka efterfrågan och tillgången på ekologisk mat i butikerna.
Kampanjen startade på allvar i början av oktober, som Coop för ändamålet har döpt om till Øktober, en anspelning på termen Økologi. Enligt en undersökning från Coop Analyse väljer redan tre av fyra danskar ekologiska produkter för att slippa pesticidrester.

Överdrivna bilder förargar bönderna
Vi arbetar för 100 procent ekologiska produkter i Danmark. Det är bara möjligt om fler danskar köper ekologiskt i butiken, säger äldre konsulenten Rikke Lundsgaard från Danmarks Naturfredsforening i ett gemensamt pressmeddelande med Coop.
Kampanjen för ekologiska produkter stör inte bönderna, men ett temanummer om pesticider med dramatiska illustrationer i medlemstidningen Samvirke fick känslorna att koka över hos många konventionella producenter.
Pärmbilden med en person iklädd skyddskläder och gasmask framför en tallrik sallat blev för mycket. Inne i tidningen finns bilder av en fyrapersoners barnfamilj som sitter kring ett matbord med grönsaker, likaså med skyddsutrustning och gasmasker.
Coop genomför en smutskastning utan proportioner med avsikten att skrämma danskarna, säger Flemming Fuglede Jørgensen från bondeorganisationen Bæredygtigt Landbrug till Danmarks TV2.
Nu har de gått för långt. Danska konventionella livsmedel hör till de tryggaste i världen. Coop har överskridit alla gränser. Min klara uppfattning är att det är dags att bojkotta kedjans butiker, säger Jørgensen.

Hysterisk kampanj
Branschorganisationen Landbrug & Fødevarer uppmanar inte direkt till bojkott men organisationens ordförande Martin Merrild är upprörd. Nu har vansinnet nått nya höjder, skriver Merrild på Facebook.
Varenda dag kämpar danska jordbrukare med att leverera sunda och trygga livsmedel för våra tallrikar och matpaket. Livsmedlen saluförs bland annat i Coops butiker och som svara kommer Coop med en hysterisk kampanj, dundrar bondeledaren.
Enligt Merrild försöker kampanjmakarna inbilla danskarna att de måste frukta skadliga rester av bekämpningsmedel i alla vanliga grönsaker. Han påpekar att danska livsmedel är efterfrågade i utlandet just för den höga matsäkerhetens skull.
Ingen behöver vara ängslig för dansk mat, oavsett om man väljer konventionella eller ekologiska produkter. Coop borde vara stolt över sina leverantörer och den danska matproduktionen. Det sista ordet är ännu inte sagt, ryter Merrild.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab