Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
5.10.2017 / Landsbygdens Folk
Haymarket - vasabornas nya bondemarknad
En ny typ av torsdagsmarknad - Haymarket - ordnas för första gången i dag vid Bock’s Corner Brewery i Vasa.

- Tanken med marknaden är att fånga upp de konsumenter som REKO inte passar för, säger fårfarmare Anders Norrback som är en av initiativtagarna. Till Haymarket kan man komma utan att ha förhandsbeställt, även om det också är möjligt, varje torsdag mellan klockan 16 och 19.
- Det började med att vi ordnar många marknader och det har varit jätteroligt, säger Simone Envall som är evenemangs- och bokningsansvarig vid Bock’s Corner Brewery som är ett etablerat lokalt bryggeri med gastropub och gårdsbutik i Dragnäsbäck i Vasa.
- Vi vill stöda lokala bönder och lokalproducerat, fortsätter hon. Och under alla marknader som vi har ordnat så tar vi inga avgifter. Många andra tar avgift, men vi har alltid ordnat så att det är gratis: Vinner vi, vinner producenten, vinner regionen.

Vill utveckla
Fårfarmare Anders Norrback från Övermark i Närpes är en av de producenter som sålt vid Bock’s torsdagsmarknad om somrarna sedan den började för ett par år sedan och nu vill han och några andra livsmedelsproducenter utveckla det hela och göra det mer återkommande, satsat och etablerat.
- Det har funnits en diskussion inom REKO-Vasa gällande tidpunkter och tillgänglighet och försäljningen har gått ner då många har svårt att binda upp sig när utdelningen sker på en så kort tid, säger Anders.
Haymarket blir ungefär likadant som REKO och man kan förhandsbeställa produkter via en Facebooksida, men samtidigt är det en vanlig marknad också.
- Bock’s nappade på idén och var intresserad av marknaden och vi producenter vill prova på för att eventuellt utöka vår kundkrets.

Brett sortiment
- Vi tycker att det här är jättebra och ställer gärna upp med gård och utrymmen och genom att skriva om och marknadsföra marknaden, säger Simone. Tanken är att produkterna ska vara sådana som varje familj behöver varje vecka.
Arrangörer och producenter är måna om att betona att det ska finnas ett brett sortiment på marknaden. Producenterna och försäljarna ska komplettera varandra, inte konkurrera med varandra.
- Om det finns fler producenter som vill komma med i Haymarket med liknade varor som redan finns tackar vi för visat intresse och önskar dem välkomna om de har kompletterande produkter, säger Simone. Det är lite "först till kvarn" som gäller, de som först engagerat sig i det här är de första att medverka.
- Jag har hört att en del inom REKO tycker att det här är en konkurrent, säger Anders. Men alla vi som är på Haymarket är också med i REKO och kommer att fortsätta med det.
Att stå och sälja på en marknad är betydligt mer tidskrävande än vad en REKO-leverans är. En annan skillnad är att för att sälja på marknad behövs tillstånd för det, medan REKO räknas som gårdsförsäljning.
Större delen av de som medverkar i Haymarket har också, enligt Anders, direktförsäljning som en betydande del av sin försäljning.

Tio euro varje torsdag
- Tanken är att om man går med i Haymarket så förbinder man sig också till att varje torsdag finnas på plats för att erbjuda sina produkter, säger Simone.
Så länge vädret tillåter kommer marknaden att hållas på Bock’s gård, men när det blir kallare har de en större inomhushall som de kan upplåta.
- Det ska inte finnas någon ursäkt till att inte handla lokalt, säger Simone och berättar att de vid Bock’s Corner Brewery myntat begreppet "Torsdagsrörelsen" och med det vill uppmana folk i regionen att handla lokalproducerat för tio euro minst en dag i veckan.
Enligt uträkningar som gjorts vid Bock’s har de nämligen kommit fram till att om alla invånare i gamla Vasa län skulle köpa lokalproducerat direkt av producenten för minst tio euro eller mer per vecka så skulle det skapa femtusen nya arbetsplatser i regionen, något som enligt arrangörer och ansvariga för Bock’s Haymarket är ett mycket rimligt mål.
- De värden som skapas här ska vi också låta cirkulera i regionen, säger Anders Norrback.

Cia Hemming
carina.hemming@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab