Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
5.10.2017 / Landsbygdens Folk
Utbetalningen av förskott på jordbrukarstöd börjar idag
Landsbygdsverket börjar betala ut förskotten på kompensationsersättning och ersättning för ekologisk växtproduktion till gårdarna 5.10. Förskottsbetalningarna utgör 85 procent av ersättningsbeloppet.
Normalt får 75 procent av ersättningen betalas ut i förskott, men tack vare det undantag som EU-kommissionen godkänt är andelen större. På grund av motsvarande undantag betalades förhöjda förskott också hösten 2016.
I förskott på kompensationsersättning betalas sammanlagt cirka 422 miljoner euro till jordbrukarna. Restbeloppet av ersättningen (cirka 15 %) betalar Landsbygdsverket ut i december.
De sammanlagda förskottsbetalningarna av ersättning för ekologisk växtproduktion är cirka 33 miljoner euro. Sökandena får restbeloppet av ersättningen (ungefär 15 %) i juni 2017.
Landsbygdsverket betalar kompensationsersättningens tilläggsbelopp till husdjursgårdar och ersättningarna för ekologisk husdjursproduktion till djurgårdarna i maj-juni 2018.

Nationella stöd betalas i oktober
Den 5 oktober började Landsbygdsverket också betala ut restbeloppen av stödet för växthusproduktion. Förskottet på stödet betalades till växthusföretagarna i april. Växthusstödets restbelopp uppgår till sammanlagt cirka 11 miljoner euro.
I oktober utbetalas dessutom stödet per djur för renhushållning och stödet för biodling. I stöd för renhushållning betalas sammanlagt cirka 5 miljoner euro och i stöd för biodling cirka 600.000 euro.
Jordbrukarna får betalningarna på sina konton från och med den första utbetalningsdagen, efter hand som kommunerna och NTM-centralerna godkänner betalningsmaterialen.
I Viputjänsten kan jordbrukarna kontrollera de stöd som betalats till den egna gården. Gårdarna får det årliga stödsammandraget per post i början av året.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab