Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
29.9.2017 / Landsbygdens Folk
Tysk producentbas tar över som Copa-chef

Rukwied representerar Deutscher Bauernverband (DBV). Han stöddes i valet av omkring 90 procent av Copas 60 medlemsorganisationer i alla 28 EU-länder. Rukwied ska framför allt koncentrera sig på den förestående CAP-reformen.
Den nya ordföranden efterlyser en stark europeisk jordbrukspolitik, också efter 2020. Det handlar i första hand om att trygga tillräckliga budgetmedel för CAP, så att jordbrukspolitiken konsekvent kan vidareutvecklas.
Bara en stark CAP förmår trygga perspektiven på den europeiska landsbygden. Jordbrukarna behöver ordentliga ramar för att producera högvärdiga livsmedel som fyller EU-kraven och motsvarar konsumenternas växande förväntningar, säger Rukwied.
Den nya Copa-chefen vidhåller att direktstöden måste stanna i den första CAP-pelaren utan nedskärningar. Det hjälper producenterna att tackla risker. De nuvarande skyddsnäten måste upprätthållas och nya utvecklas.
Tyngdpunkten borde ligga på åtgärder som motverkar marknadsrisker. Som exempel nämner Rukwied utvecklingen av terminsmarknader som skydd mot den tilltagande marknadsvolatiliteten.
Åtgärderna för riskhantering hör enligt Rukwied hemma i den andra CAP-pelaren och ska vara frivilliga. Detta måste beaktas i det meddelande om CAP som kommissionen ska lägga fram i slutet av november.
En av de viktigaste frågorna för Copa är producenternas ställning inom livsmedelskedjan och jordbrukarnas konkurrenskraft. Avbyråkratiseringen är en process som måste fortsätta så att producenterna kan koncentrera sig på sitt egentliga jobb.

Riskabel klyfta mellan jordbruk och samhälle
Enligt Rukwied är det nu viktigt att försöka överbrygga den klyfta som har uppstått mellan de samhälleliga förväntningarna på jordbruket och den ekonomiska realitet som producenterna befinner sig i.
Våra jordbrukare producerar uthålligt och söker ständigt möjligheter till förbättringar. Jag försöker medverka till att våra strävanden till hållbarhet och ett bättre konsumentskydd igen vinner erkänsla av samhället, säger Rukwied.
Joachim Rukwied är sedan 2012 ordförande för den tyska producentorganisationen DBV. Rukwied bedriver ett jordbruk i sydvästra Tyskland som han har övertagit av sina föräldrar. Produktionen är inriktad på växt- och vinodling.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab