Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
22.9.2017 / Landsbygdens Folk
Tyskland och Danmark
prövar ekologisk betodling

Ett motsvarande försök gjordes på 1990-talet, men det misslyckades. Nu är efterfrågan betydligt större. Nordzucker och dess dotterbolag Nordic Sugar tror att marknaden för ekosocker kan fördubblas de närmaste åren.
För närvarande importeras ekologiskt rörsocker mestadels från Centralamerika, Brasilien, Paraguay och Thailand, men snart kan en liten del av sockret komma från ekologiska betor som odlas i Tyskland och Danmark.
I flera europeiska länder har konsumenterna efterlyst ekologiskt betsocker, men det går inte att få tag i. Trots detta har odlingen av ekologiska betor inte tagit fart. Kostnaderna har varit för höga på grund av den höga arbetsinsatsen.

Två separata produktionslinjer
I fjol beslöt Nordzucker att starta ekologiska produktionslinjer för ekologiskt socker vid sina sockerbruk i tyska Schladen och danska Nykøbing. Odlingen har startat i liten skala i både Tyskland och Danmark och den första betkampanjen inleds denna höst.
I båda fabrikerna har koncernen genomfört tekniska förändringar för att leva upp till de ekologiska standarderna. Processen kräver en genomgående separation för att ekologiska betor inte ska blandas ihop med den konventionella produktionen.
Själva sockerkampanjen öppnades den 13 september, då fabriken i Schaden började ta emot tyska betor. Motsvarande danska kampanj inleds den 19 september i Nykøbing. De första partierna av närproducerat ekologiskt socker kommer därefter ut på marknaden.
Eftersom odlingen av ekologiska sockerbetor är mödosam, kompenserar Nordzucker sina producenter med ett tredubbelt pris. Betorna kräver mycket handarbete, då odlarna måste avstå från kemiska bekämpningsmedel.
Den största osäkerhetsfaktorn är bekämpningen av ogräs. Hos Nordzucker räknar man att den manuell arbetsinsatsen kan stiga till mellan 150 och 200 timmar per hektar. På längre sikt hoppas man komma under 150 arbetstimmar per hektar.
Nordzucker avvaktar resultatet av årets kampanj med spänning. Både odlarna och sockerkoncernen måste tjäna pengar på produktionen. Nu ska erfarenheter samlas med förhoppningen om längre perspektiv för den ekologiska sockerbetsodlingen.

Dyr process och arbetsintensiv odling
Ekologisk sockerproduktion är ingen nyhet. Danska och svenska betodlare levererade redan på 1990-talet ekologiska sockerbetor som processades i det svenska sockerbruket Köpingebro ända in på 2000-talet.
Dessvärre var idén före sin tid. Produktionen blev för dyr och dåvarande Danisco lade ned den ekologiska processen. De nordiska odlarna förlorade sina avsättningsmöjligheter eftersom inga alternativa sockerbruk fanns.
Lika illa gick det för den spirande odlingen i Tyskland. Nordzucker fraktade sitt ekologiska socker till Südzucker som processade varan vid sin fabrik i Warburg. Men avtalet med Südzucker gick ut 2009, varefter Nordzuckers producenter plötsligt stod utan marknad.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab