Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
22.9.2017 / Landsbygdens Folk
Bränsleskatter höjs redan nästa år
I pengar torde skärpningen betyda samma höjning som inför det här året. Det skulle i så fall bli sammanlagt 1,75 cent per kilo tung brännolja och 1,47 cent per liter lätt brännolja.
Storleksklassen på höjningen av koldioxidskatten på tung brännolja torde bli 1,29 cent och energiinnehållsskatten 0,46 cent per kilo. På lätt brännolja torde höjningen på koldioxidskatten bli 1,07 cent och på energiinnehållsskatten 0,40 cent per liter.
Förklaringen är att höjningen troligtvis verkställs enligt samma modell som inför det här året. Då höjde riksdagen i enlighet med regeringens proposition koldioxidskatten för tung brännolja från 17,49 cent per kilo till 18,78 cent och energiinnehållsskatten från 7,59 cent till 8,05 cent per kilo.
Koldioxidskatten på lätt brännolja höjdes från 14,40 till 15,47 cent per liter och energiinnehållsskatten från 9,30 till 9,70 cent per liter. För svavelfri brännolja höjdes energiinnehållsskatten från 6,65 till 7,05 cent per liter.
Höjningen gick till så att värdet per ton koldioxid, som är beräkningsgrund för koldioxidskatten på lätt och tung brännolja samt stenkol och naturgas, höjdes med 4 euro från 54 till 58 euro per ton.
Energiinnehållsskatten på bränslen för uppvärmning, kraftverk och arbetsmaskiner höjdes dessutom med 40 cent per megawattimme.
Höjningen skulle ge staten en inkomst på 45 miljoner euro.

Det är andra höjningen som tidigareläggs
När höjningen infördes inför i år var det för att kompensera en del av den lättnad i beskattningen av kraftvärmeverk, som regeringen beslöt bibehålla under den tidiga sommaren i fjol. Det är alltså en lättnad i koldioxidbeskattningen för kraftverk, som producerar kombinerad värme och ström.
Man talar ofta om CHP-verk och skattelättnaden kallas ibland för CHP-beskärningen. Avsikten var ursprungligen att CHP-beskärningen skulle upphöra, men regeringen ändrade alltså på den linjen i fjol och beslöt i stället höja beskattningen av flytande bränsle för uppvärmning, arbetsmaskiner och kraftverk.
Regeringen hade planer på en andra höjning 2019 för att så att säga få hem resten av CHP-beskärningen. Nu vill regeringen dock tidigarelägga höjningen, som i vilket fall som helst får inflytande på kostnaderna för arbetsmaskinerna samt på uppvärmning i jord- och skogsbruket och de övriga landsbygdsnäringarna.
Enligt vad LF erfar finns det inte några planer på höjda återbäringar för att kompensera för höjningen. Finansministeriet hade i sitt ursprungliga förslag till nästa års statsbudget räknat med en höjning av återbäringen av energiskatter till jordbruket på 2 miljoner, men den höjningen är borta i regeringens budgetproposition.

LFA-ersättning i tilläggsbudget
När det gäller budgetpropositionen i övrigt syns lättnaden i minskningen av kompensationsersättningen, det vill säga LFA-ersättningen, på sammanlagt 21 miljoner euro inte i regeringens budgetförslag.
Avsikten är emellertid att summan av budgettekniska orsaker beviljas i en tilläggsbudget i år. Medlen för den här lättnaden tas från pengarna i det krispaket till jordbruket som regeringen kom överens om i budgetmanglingen för ett år sedan om det här årets budget.
LFA-ersättningen minskas nu nästa år med 5 euro per hektar. Ursprungligen var det meningen att sänka ersättningen med femton euro per hektar. Risken att resten av den ursprungligt avsedda minskningen verkställs inför 2019 är emellertid överhängande.
Även regeringens beslut att reservera 3,5 miljoner euro för livsmedelsexport och säljfrämjande åtgärder kommer upp i en tilläggsbudget och syns alltså inte i budgetpropositionen.
Däremot syns den ena miljonen på social och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde som ska sänka avgifterna för avbytarhjälp. Det samma gäller den miljonen som kommer till nästa år för att finansiera projektet Ta hand om bonden. Projektet genomförs av Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt.

Tillägg för vatten- och fiskvård
Stödet för vatten- och fiskerihushållningen ökar med 850.000 euro till 8,486 miljoner euro jämfört med ministeriernas förslag från i somras. Tillägget är avsett för att bygga fiskvägar och återetablera vandrande och hotade fiskbestånd.
Också inom miljöministeriets område har stödet för vatten- och miljövård fått ett lyft jämfört med ministeriernas förslag från i somras. Det beror bland annat på att tilläggspengar på 850.000 euro anslås för restaurering av vattendrag.
Dessutom får åtgärden för att öka utbudet av trä och främja en mångsidigare användning i regeringens spetsprojekt för trä och nya skogsprodukter ett tilläggsanslag på 2 miljoner euro. Åtgärden ingår i miljöministeriets moment för vatten och miljövård.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab