Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
22.9.2017 / Landsbygdens Folk
Food Hub - en ny modell
för distribution av närmat

- Avtalet med SITRA undertecknades i början av september och pilotskedet ska pågå i omkring ett och ett halvt år, berättar Rikard Korkman, jordbrukare och ombudsman på SLC. Den första utdelningen kommer att ske den 4 oktober vid Hertonäs bibliotek.
Grundtanken med Food Hub är att skapa en fungerande närmatsmarknad.
- I dag är det inte alltid lätt för konsumenten att få tag på närproducerade produkter. Digitaliseringen möjliggör nya sätt för konsumenter och producenter att handla direkt med varandra och avsikten är att i framtiden grunda ett gemensamt företag där både producenter och konsumenter finns med som ägare. Nu under höstens och vårens lopp kör vi pilotprojektet där vi i den första fasen siktar på att få med omkring 50 konsumenter från Hertonäsområdet, eftersom utdelningen till en början sker i Hertonäs, berättar Korkman.
De producenter som är med i pilotskedet är Malmgård (ekospannmålsprodukter), Råbäck gård (äppel), Pickala gård (majs), Ahlbergs trädgård (ekosallat och -örter), Lehtokummun luomutila (ekogrönsaker), Rilax gård (ekonötkött), Lill-Klobb Permaculture (grönsaker), Fräsars gård (bageriprodukter), specialhonungsproducenten Stanislav Jas samt Hertonäs matandelslag (ekorotfrukter).

Bättre framförhållning för producenterna
Olli Repo, som är ordförande för Hertonäs matandelslag, fungerar som projektchef för Food Hub. Han förklarar att en av målsättningarna med den nya distributionsmodellen är att odlarna bättre ska kunna planera sin produktion då konsumenterna på förhand förbinder sig att köpa en viss mängd produkter under året.
För konsumenterna är det ett plus att man regelbundet och på ett lättillgängligt sätt får tillgång till produkter man kanske inte får tag på i affären samt att man kan skapa en närmare relation till producenten.
- Tanken är att det också ska ordnas öppna tillfällen hos producenterna så att konsumenterna kan besöka gårdarna och kanske delta i skörd eller annat arbete. Samhörighet är en viktig ingrediens i modellen, säger Repo.
En annan viktig aspekt är säsongtänkande.
- Det kunde till exempel vara leveranser en gång i månaden under vintern och en gång i veckan under säsong, visionerar Repo.
Tidpunkten för upphämtning av produkterna kommer att vara flexibel inom ett tidsfönster på 24 timmar och producenterna kommer också att finnas anträffbara på upphämtningsplatsen under vissa bestämda tider. Beställningarna kommer att ske via näthandel.

Tar REKO ett steg vidare
Food Hub-modellen kan också beskrivas som ett steg vidare från REKO-modellen.
- Modellen skiljer sig från REKO såtillvida att vi på sikt eftersträvar kontraktsproduktion, säger Korkman.
Tanken är alltså i princip att konsumenterna ska styra produktionen med hjälp av årskontrakt.
- Men jag vill understryka att vi är öppna för konsumenternas önskemål. Det är därför vi inleder med ett pilotprojekt. Vill man till exempel bara beställa kött så ska man kunna göra det. Hur den slutliga produkten blir är det därför ännu ingen som vet, understryker Repo och säger att man vill möta den efterfrågan som finns bland konsumenterna och utveckla produkterna enligt deras önskemål.
- Jag tycker att modellen är bra eftersom den ger möjlighet till ett litet längre perspektiv, säger ekoodlaren Kaijus Ahlberg på Ahlbergs trädgård.
Han konstaterar att REKO har sina begränsningar just då det gäller planeringen.
- Försäljningen varierar stort från vecka till vecka och i dagsläget får man inte alltid sina kostnader täckta. Konkurrensen har också blivit rätt hård i takt med att REKO blivit populärare och det finns tyvärr en del producenter som inte kan kostnadsberäkna.
Ahlberg tillägger att ökningen av utdelningsplatser inom REKO inte heller automatiskt betyder mer försäljning.
- Det måste förstås byggas in en ganska stor flexibilitet i systemet för att det ska fungera, men det som brukat gå bra åt på REKO tror jag att kan ha åtgång också inom Food Hub. Vi får se var det här projektet landar, men det är ett mycket intressant försök, tycker Ahlberg.

Nära och lättillgängligt
En grundtanke med Food Hub är att produkterna ska vara lättillgängliga.
- Vår vision är att det i framtiden skulle finnas flera utdelningsställen så att det blir möjligast lätt för konsumenterna. Med hjälp av intelligenta låssystem ska de kunna avhämta sina produkter vid den tidpunkt som passar dem bäst. Det innebär en litet större flexibilitet än vid REKO där man måste passa tider, men ändå med fokus på att varorna ska vara färska, säger Korkman.
En annan viktig del i piloteringsskedet av det nya konceptet är att definiera produktpaket.
- Tanken är inte att ersätta butiken utan att via Food Hub kunna komplettera sina matuppköp med närproducerade produkter.
Pilotskedet pågår till våren 2018 och om det sedan finns en fungerande modell så går man in i årscykeln från och med nästa vår.
- Men vi understryker att det här är ett konsumentdrivet projekt så om det inte finns tillräckligt intresse så blir det inget. Vi kommer därför att vara i mycket nära dialog med de konsumenter som är med under pilotskedet. Vår målsättning om allt går bra är att ha 300 kontrakt och två utdelningsställen nästa år: Hertonäs och Råbäck i Esbo, säger Korkman.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab