Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
21.9.2017 / Landsbygdens Folk
Handelsplats på nätet förnyar spannmålshandeln i Finland

Spannmålstorget är den första handelsplatsen i sitt slag i världen. Avsikten är att förnya spannmålshandelns traditionella handelspraxis.
Med hjälp av Spannmålstorget kan både spannmålsodlarna som säljare och inköpande företag enligt grundarna få bättre information om marknaden.
– Det blir lättare att reagera på rådande situationer för utbud och efterfrågan och handeln kan fungera effektivare. På det här sättet minskar den nya handelsplatsen kostnaderna och ger nytta för både säljare och köpare, säger SLC:s ordförande Holger Falck, som deltog i SLC:s och MTK:s information om Spannmålstorget i går på förmiddagen.
Meningen är att handelsplatsen ska kunna trygga tillgången på olika spannmålspartier i olika marknadssituationer, utveckla kontraktsodlingen samt förbättra spannmålspartiernas spårbarhet.
Det är dessutom möjligt att vidareutveckla nya tjänster på handelsplatsen, som förverkligas av FPI Partners.
– Visionen är att utveckla, effektivera och förnya spannmålshandeln i Finland och skapa nya affärsmöjligheter för branschens aktörer så att hela livsmedelskedjans konkurrenskraft förbättras, säger MTK:s verksamhetsledare Antti Sahi.

Handel, kontrakt och användarens kontroll
På handelsplatsen gör jordbrukarna upp försäljningsuppdrag och uppköparna gör köpuppdrag. Även husdjursgårdar som köper spannmål kan använda tjänsten.
– I försäljningsuppdraget definieras sädesslag, sort, kvalitet och gårdspris. Valbara alternativ för transporten är att jordbrukaren sköter den själv eller så tar ett företag som sköter spannmålstransporter hand om den. Handelsplatsen kopplar automatiskt ihop lämpliga försäljnings- och köpuppdrag med varandra, berättar Marko Saapunki, VD för FPI Partners.
De tre huvudfunktionerna är direkt handel genom utbud och efterfrågan, kontraktshandel och användarhantering.
I första skedet ska det vara möjligt att göra upp bud på köp och försäljning på ett genomskinligt sätt för både säljare och köpare. Avsikten är att handeln ska kunna skötas på nätet ända från det första anbudet eller från anbudsbegäran till transporten.
Det är ungefär samma alternativ som ska fungera när man gör ett kontrakt.
Användarhanteringen handlar närmast om användarens anslutning och registrering, överblick samt säkerhetskopior och arkivering av exempelvis kontraktsuppgifter, transaktioner och dylikt.

Beretts under ett år
Den finländska spannmålshandelns aktörer, odlare och industrin som använder spannmål har redan under ett års tid berett modellen som ligger till grund för handelsplatsen.
Avsikten är att Spannmålstorget öppnas på internet i början av nästa år. Spannmålshandel via tjänsten kan inledas under våren och avtal göras med spannmålsuppköpare gällande 2018 års skörd.
Tjänsten kommer även att anpassas till de vanligaste programmen för odlingsplaner som gårdarna använder.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab